h i r d e t é s

"Szükség van a Pride-ra"

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

"Szükség van a Pride-ra"

2015. július 11. - 11:45
0 komment

A Sztárklikk interjút készített Hanzli Péterrel a Budapest Pride rendezvény egyik főszervezőjével.

Első sorban arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen a vágott kameraképeken túli felvonulás, és hogy valóban háttérhatalmi erők állnak-e a szponzorok mögött, vagy esetleg lelkes adományozók gyűjtik össze a szervezés költségeit. Elterjedt, hogy szélsőséges portálok arra buzdítják híveiket, hogy idén ne a kerítés mögött gyülekezzenek, hanem olvadjanak be a felvonulók közé, ahol aztán felfedhetik magukat, és zavart kelthetnek. Erről és sok másról kérdeztük Pétert.

- A Pride különféle kulturális, sport- és egyéb programokat kínál, valamint egy óriási felvonulással zárul. Mi a célja a fesztiválnak és a menetnek?

- A Budapest Pride Fesztivál egy tíznapos rendezvénysorozat: beszélgetésekkel, színházi programokkal, kiállításokkal, zenei műsorokkal, bulikkal és természetesen a Budapest Pride Felvonulással, amelyre idén július 11-én, délután 4-től kerül sor. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberekre, hogy mi is itt élünk, ebben a társadalomban, és azokra a hátrányos megkülönböztetésekre, amely az LMBTQ embereket napi szinten éri. Ezen kívül fontos célunk, hogy egy biztonságos teret biztosítsunk mindenkinek: ahol mindenki szabadon élheti meg és vállalhatja fel szexuális orientációját vagy nemi identitását. Egy olyan közeget, amely erőt és közösségi élményt ad az LMBTQ embereknek.

- Mindez költségekkel jár, ahogy írjátok is a felhívásaitokban. Milyen forrásból gazdálkodtok, és mi történik, ha a civil adományokból nem gyűlik össze a megfelelő összeg a vízre, a kiszászlókra, a programfüzetre, és egyebekre? Van olyan vésztámogatás, amire ilyen esetben számíthattok? Kik a szponzorok?

- A rendezvénysorozatnak természetesen számos költsége van. Ezeket elsősorban pályázati támogatásokból finanszírozzuk. Legjelentősebb támogatónk az Open Society Foundations, ezen kívül az adománygyűjtő felhívásunkra reagálva, amelyre te is utaltál, szerencsére sok-sok magánszemély is támogat minket kisebb-nagyobb összegekkel. Ezeknek köszönhetően sikerült előteremteni a fesztivál költségeit, így például a víz, a programfüzet vagy a kiszászlók költsége.

- Számos önkéntes csatlakozott hozzátok, hogy minden flottul menjen. Kik ők? Budapestiek, akik egyetértenek a célokkal, vagy vidékről is érkező aktivisták? Mennyi időt szánnak arra, hogy segítsék az ügyet, illetve hányan vagytok főszervezők, és nektek mennyi energiába és időbe telik mindez? A főszervezők is önkéntesek, vagy a főállás-jelleg miatt juttatásban részesülnek?

- A fesztivált egy 11 fős lelkes csapat szervezi. Fontos hozzátenni, hogy mi mindannyian önkéntes alapon csináljuk azt, amit csinálunk. Vagyis mindannyiunknak van egy állásunk, ami mellett, szabadidőnkben szervezzük a fesztivált. Szerencsére azonban számos hasonlóan lelkes önkéntessel tudunk együtt dolgozni a programok lebonyolításán. Sok olyan elkötelezett ember van, LMBTQ emberek és támogató heteroszexuális szövetségesek egyaránt, akik fontosnak tartják céljainkat. Vannak köztük budapestiek és vidékiek is, és mindenki annyi önkéntes munkát fektet bele a fesztiválba, amennyit tud. A felvonulás lebonyolításán közel 180 menetkísérő önkéntes segíti a munkánkat, ezen kívül pedig mintegy 100 önkéntes van jelen különböző programjainkon, infópultosként, sajtóregisztrálóként, tolmácsként, programfüzetek kihordójaként és más feladatokkal kapcsolatban.

- Álmaim felvonulása - Beszélgetés egy ideális Budapest Pride felvonulásról az Aurórában címmel eseményt szerveztetek, ahol arról beszélgettetek, hogy mi a legjobb módszer arra, hogy a heteroszexuális lakosság közelebb kerüljön az LMBTQ emberekhez. Milyen érvek hangoztak el a rendezvényen? Volt olyan vélemény, amely szerint egyáltalán nincs szükség a Pride-ra, és hogy inkább csak feszültséget gerjeszt? Hogy képzelték el a megjelentek álmaik felvonulását?

- Nagyon nehéz összefoglalni az ezen beszélgetésen elhangzottakat, azért, mert elég sok vélemény van a témával kapcsolatban, az LMBTQ emberek és a támogató heterók között is. Minden jelenlévő egyet értett abban, hogy szükség van a Pride-ra. A mikénteken voltak persze viták, de ezt lehetetlen most röviden összefoglalni. De mindenki nagyon lelkes volt, és nagyon várta már a felvonulást.

- Számos helyen olvasom az "LMBTQ társadalom" megnevezést. Lehet közösségként említeni a hazánkban élő LMBTQ embereket? Mindannyian egyetértenek azzal, hogy az előbújás, a térnyerés a nyilvánosságban hasznos, vagy egy heterogén csoportról beszélhetünk, akik között ugyanúgy megtalálható számos világnézetet valló személy, ahogy a teljes társadalomban?

- Ez nagyon nehéz kérdéscsoport. Mert, hogy az LMBTQ emberek is ugyanolyan sokszínűek, mint a nem LMBTQ emberek. Igény szerintem mindenképpen lenne arra, hogy egy közösséget alkossanak az LMBTQ emberek, és én az utóbbi években sok pozitív fejleményt látok. Hogy ez most közösségként működik-e, arra nem tudok válaszolni. Az LMBTQ emberek között ugyanúgy megtalálunk különböző társadalmi csoportokat: egyesek etnikai, vallási kisebbséghez is tartoznak, és persze világnézet vagy éppen pártpreferencia alapján is nagyon színes a kép. Nagyon fontos feladatunknak tartjuk, hogy erre a sokszínűségre felhívjuk a figyelmet. És hogy igyekezzünk láthatóságot adni olyan csoportoknak, akik az LMBTQ emberek között is kevésbé láthatóak. Például a különböző fogyatékkal élő, a zsidó és keresztény vagy például a roma LMBTQ embereknek. Talán ezen programok megszervezése is hozzásegít ahhoz, hogy minden csoportba tartozó embernek könnyebb élete legyen.
 

- "Húsz esztendőnk hatalom" címmel rendezitek meg az idei Pride-ot. Alföldi Róbert beszédében arról ejtett szót, hogy nem a hatalom, hanem az erő a fontos, amely hajt titeket. Ti hogy látjátok ezt? Mit értetek hatalom alatt?

- Idei, egy József Attila-idézetre utaló mottónkkal arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy az elnyomást megélő társadalmi csoportokban, köztük a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségben mekkora erő van! Ezt az pedig erőt nem a pótolhatatlan hősök vagy a viharszerű és gyorsan lecsengő ellenállás jelentik, hanem a közösség folyamatos önszerveződése és az időben stabil, aktív jelenlét. És persze arra is akartunk utalni, hogy a Budapest Pride szervezőiként büszkék vagyunk a hagyományainkra: arra, hogy a fenyegetések ellenére minden évben vonultunk, s hogy immáron 20. alkalommal rendezhetjük meg az eseményt, amely hatalmas erőt ad az LMBTQ embereknek.

- Több atrocitás is történt már az elmúlt évek felvonulásain. Szélsőséges csoportok zavarták meg a rendezvényt. Ez inkább eltántorítja a résztvevőket, vagy az ellenállás "bája" dacból is duzzasztja a tömeget? Egy körlevél terjeng például az interneten, miszerint egyesek a felvonulás megzavarására készülnek?

- Sajnos minden évben volt példa hasonlóra. Mi szervezőként, a rendőrséggel együttműködve mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy ne legyenek atrocitások. Mint említettem már, a felvonuláson közel 180 menetkísérő önkéntessel dolgozunk együtt, akik egyben a felvonulásra történő beengedést is végzik. Ezen kívül emberi jogi szervezetek jogászai segítik a munkánkat, akik kamerával is rögzítik a történteket. Ezen túl a rendőrség feladata a felvonulás biztosítása.

- Mit szóltok hozzá, hogy számos magyarországi politikus, köztük baloldaliak és liberálisok is kitették Facebookra a szivárványos profilképet? Hogy látjátok a politikai szféra hozzáállását a Pride-hoz? Pozitív vagy negatív a változás? Mit vártok a politikusoktól: a rendezvény támogatását a részvételükkel és egyéb módon vagy az elszeparálódást a civil jelleg miatt?

- Hozzátenném: nem csak politikusok, hanem nagyon sok mindenki tette szivárványossá a képét a közösségi oldalon. Ez persze fontos szimbolikus dolog, de ezen túl is sokat lehet tenni az LMBTQ emberek érdekében. Visszatérve a politikusokra és a pártokra: mindenkit szeretettel várunk a felvonulásra, akik egyet értenek a céljainkkal. Az a szomorú, hogy a közjogi méltóságok nem érzik kötelességüknek eljönni a rendezvényre, pedig máshol erre bőven van példa. De vannak olyan politikusok, akik eljönnek a Pride-ra, és mi minden ilyen kiállást fontosnak tartunk. De ugyanilyen fontos, hogy számos olyan civil szervezet van, akik évek óta velünk vonulnak. Vagy például az, hogy az idei Pride-on különböző csoportok fognak együtt vonulni: pécsi, szegedi vagy miskolci LMBTQ emberek, a Város Mindenkié hajléktalan csoport tagjai, a Migráns Szolidaritás Csoport, az LMBTQ emberek mellett kiálló tanárok vagy éppen a Keresztények a Melegekért nevű csoport.

 

sztarklikk.hu

Posted by SEJT on 2015. július 11.