h i r d e t é s

Tegnap Méhkeréken nagyon szomorú, de végülis várható eredmény született az időközi választáson

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Tegnap Méhkeréken nagyon szomorú, de végülis várható eredmény született az időközi választáson

2022. június 20. - 14:20

"A 30 millió forint EU-s támogatást elcsaló, ezért jogerősen elítélt fideszes polgármestert 67 százalékos eredménnyel választott újra a falu úgy, hogy közben volt egy rátermett, tisztességes, független ellenjelölt is." - írja Hadházy Ákos a Facebookon

Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala

"Nagy hiba lenne ezt elintézni annyival, hogy "a sötét vidéknek ez kell", vagy olyan hibás következtetéseket levonni, hogy "az embereket nem érdekli a korrupció". Engedjenek meg néhány megjegyzést, részben annak alapján, amiről a helybéliekkel beszélgettem (és bocsássanak meg, ha a néhány megjegyzésből hosszú elemzés lesz).

  • Természetesen RÉSZBEN majdnem mindenki tisztában volt azzal a faluban, hogy mi történt. Azok, akik ennek ellenére a csalóra szavaztak, legtöbben azzal magyarázták, hogy 1. NEM MAGÁNAK LOPOTT (bár azt senki nem mondta, hogy szerinte akkor kinek) 2. azért fejlődött is a falu.
  • Az első érvük ("nem magának lopott") részben igaz is lehet. A kamu "bűnmegelőzési programból" helybeliek, még tanárok is kaphattak pénzt - többségük a nyomozás után vissza is fizette a valódi munka nélkül kapott juttatásokat. (kb. 14 millió forint sorsa azonban teljes homály, feltételezhetően az maradt a polgármesternél). Ez egyáltalán nem méhkeréki sajátosság, rengeteg elcsalt EU-s projektnél jellemző, hogy az ellopott pénz mellett a polgármesternek engedelmeskedő, hozzá kötődő embereknek is jutnak morzsák. És természetesen önmagában a második érv is igaz, jól is néznénk ki, ha az összes pénzt ellopnák, a polgármesterek egyedül ezeket az EU-s pénzekből finanszírozott fejlesztéseket tudják fejlődésként felmutatni.
  • A méhkeréki példa IS megmutatja, hogyan tartja fent a Fidesz rendszerét a szabadon ellopható EU-s pénz: ebből fizetik a hozzájuk hű embereket és ebből tudnak felmutatni bizonyos fejlődést. Ezekhez a pénzekhez viszont csak akkor jut egy polgármester, ha a falu "jól szavaz". Az eset tűpontos példája a középkori hűbéri rendszerre hasonlító függőségi viszonyoknak.
  • Megjegyzendő, hogy a csaló azért lehet újra polgármester, mert az ügyész "elfelejtette" kérni a közügyektől eltiltást (és 30 millió forint ellopásáért csak fefüggesztettet kért). Az ügyész még akkor is megvédte a csaló fideszest, amikor a napnál világosabb tények miatt szép lassan kénytelen volt végigvezetni a nyomozást. Ezért - és az előbbiek miatt - is alapvetően fontos lenne, hogy az EU addig ne finanszírozza ezt a piszkos rendszert, amíg nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez.
  • A legnagyobb butaság lenne az eredményből azt a következtetést levonni, hogy akkor az "ellenzék ne foglalkozzon a korrupcióval, mert az áprilisi választás is és Méhkerék is megmutatta, hogy nem érdekli az embereket". Egyrészt nem azért kell beszélni a korrupcióról, hogy ezzel népszerűek legyünk, hanem mert ez valóban a rendszer alapproblémája. Másrészt ezek a példák is mutatják, hogy még nem beszéltünk róla eleget, ha sokan vannak, akik szerint ez nem baj. Harmadrészt - és ez a legfontosabb - Méhkerék esete is tipikus példa a propaganda eredményes működésére, hiszen ez a propaganda alkalmas csak arra, hogy a "nem baj, hogy lopnak, más is lop, de legalább ők megvédenek" típusú fasiszta üzeneteket eredményesen sulykolja (és igen: semmi nem akadályozza az ellenzéket, hogy a korrupción kívül másról is beszéljen, csak a propagandagépezet megakadályozza, hogy az emberek többségéhez eljusson ez a beszéd).
  • A méhkeréki eredmény nem tesz mást, csak az arcunkba kiabálja azokat a megoldási lehetőségeket, amik nélkül soha nem lesz vége ennek a rendszernek: 1) minden faluban és kisvárosban meg kell találni azt a néhány embert, aki bátran, aktívan és hitelesen vállalja, hogy ő az ellenzéket képviseli helyben. Nem csak a választáskor, hanem választások között is. 2) Ha az EU-továbbra is küldené a szabadon ellopható pénzeket, az továbbra is hatalmas támasza lenne az Orbán-rendszernek. Csak reménykedhetünk benne, hogy a magyarok 680 ezer aláírása után végre az az EU is nyomást gyakorol a kormányra a csatlakozásért az Európai Ügyészséghez. 3) Amíg tömegek nyomásgyakorlásával nem érjük el a propagandagépezet leállítását, alig-alig elképzelhető változás!
  • Keressük a pozitívumot is: ezentúl teljesen legálisan és objektíven lehet kiröhögni Orbánt, amikor zéró toleranciáról beszél a korrupcióval szemben. Tát Margit ugyanis hivatalosan is Fidesz-jelölt volt, annak ellenére, hogy jogerősen elítélték őt lopás miatt.
  • Magyarországon sokan természetesnek veszik, hogy az urak elteszik, amit lehet – Mikszáth óta nagy irodalma van ennek, az elmúlt 12 évben pedig még a propaganda is rásegített. Amit mi korrupciónak hívunk, a rendszer lényege: a mindenféle közpénzeket, támogatásokat és vagyonokat politikai lojalitás alapján szétosztani, vagyis ebből fizetni a rendszer kiszolgálóit. Mi azért hívjuk ezt korrupciónak, mert ezeket a pénzeket nem erre szánták, hanem arra, hogy a magyar emberek sokasága jobban éljen a segítségükkel. Ők viszont nem így tekintenek erre, és az, hogy a forrásokat mindenféle kamu pályázatokon kell megszerezni, csak egy zavaró tényező – ahogy Tát Margit elítélése is csak egy véletlen baleset, egy kis zavar a rendszerben.
  • Ha valamin változtatni kell, akkor az az, hogy meg kell értetni az emberekkel: az az uniós támogatás, amit éppen okosban lepapíroznak, az az ő pénzük! A Fidesz csatlósai nem a megfoghatatlan és távoli államot lopják meg, hanem őket! Azért rossz az út, azért késik a vonat, azért nincs orvos a rendelőben, mert ezeket a pénzeket a Fidesz rendszere magára kötötte, vagyis hát ellopta."

(Hadházy Ákos)