h i r d e t é s

Több mint 20 órája kitart az ellenzék

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Több mint 20 órája kitart az ellenzék

2022. október 27. - 06:20

Obstrukcióval kényszerítené ki az ellenzék, hogy ne fogadják el a szociális törvényt

Berki Sándor, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 26-án. Balra Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, jobbra Komjáthi Imre, az MSZP képviselője, társelnöke. - Forrás: MTI/Soós Lajos

Csütörtök reggel fél 6-kor még mindig felszólalásokkal tartották életben a szerda reggel 9 óta zajló ülést, és így az obstrukciót egyes ellenzéki képviselők. Az LMP parlamenti képviselőcsoportja, valamint a Párbeszéd-frakció vezetője, Tordai Bence, és tagja, Jámbor András az élő közvetítés alapján még cikkünk megjelenésekor is kitartott az obstrukció mellett. Az obstrukciót a parlament honlapján élő közvetítésben lehet követni.

A szociális törvény vitája szerda reggel kilenckor kezdődött a parlamentben, azonban az ellenzéki képviselők folyamatos felszólalásai miatt éjjel sem lehetett azt lezárni. A kormánypártok részéről nagyrészt Rétvári Bence és Nacsa Lőrinc reagált az ellenzéki képviselők felszólalásaira, többnyire gyurcsányozással.

A módosítás úgy írná át az 1993-ban elfogadott szociális törvényt, hogy az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon, amikor már a családtagok, az önkormányzat és a karitatív szervezetek is kudarcot vallottak.

A módosítás azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, amire eddig nem volt példa.

Szintén lényeges elem, hogy módosítás értelmében a családnak kötelessége lesz segíteni a hozzátartozóján, amennyiben az önhibáján kívül került nehéz helyzetbe. Korábban általánosságban írt a a család felelősségéről a törvény.

A törvénymódosítást egy több mint 160 oldalas salátatörvénybe elrejtve nyújtotta be Semjén Zsolt és Pintér Sándor kedden.

A párbeszédes Szabó Tímea „Lex Megdöglesznek” nevezte a vita során a törvénymódosítást, míg Tordai Bence szerint a embertelenség törvénybe iktatása a szociális törvény átírása. Az LMP-s Ungár Péter Facebook-posztjában azt írta: nem hagyhatják szó nélkül, hogy az állam kivonuljon a szociális ellátórendszerből.

Az obstrukció jelenleg is tart, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András a Telexnek késő este azt mondta, az a céljuk, hogy választ kapjanak a kormánytól, mi indokolja a szociális törvény módosítását, mit akar ezzel elérni a kormány egy közelgő válság előtt.

A pérbeszédes képviselő úgy fogalmazott, hogy a módosítás egyik napról a másikra brutálisan alakítaná át a szociális ellátórendszert. Ha kell, akár holnap reggelig is bent lesznek a parlamentben, hogy választ kapjanak a kormánytól. Ezt azért tehetik meg, mert nem határoztak meg időkeretet a vitánál. Az ülést levezető elnök zárhatja le a vitát, ismétlésre hivatkozva, de úgy látszik, éjfélig erre nem volt indoka. (Telex)