h i r d e t é s

Többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra

2023. június 05. - 05:41

Délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. 

A nap első felében főként a nyugati és északi országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A záporos csapadékgócok kora délelőtt az Észak-Dunántúlról is levonulnak, de a vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső ezt követően sem zárható ki. Kora estétől dél, délnyugat felől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar.
A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet.

Melegrekord: 37,2 fok Jászberény, 1921
Hidegrekord: -0,2 fok Debrecen (Pallag), 1918

Orvosmeteorológia

Nem lesz felettünk időjárási front, de sokfelé nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák és akár rosszullét is jelentkezhet.
A magasban zajló melegedés miatt az arra érzékenyebbeknél emellett enyhe melegfronti tünetek is jelentkezhetnek, fejfájásra panaszkodhatnak, feszültebbek lehetnek.
A felhősebb tájakon élők kicsit lehangoltabbak lehetnek.
Északkeleten gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis a fátyolfelhők érkezése előtt elérheti az erős fokozatot.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.