h i r d e t é s

Új év, új tervek?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új év, új tervek?

2024. február 13. - 09:31

Mivel még javában az év elején járunk, ezért abszolút nincs késő valóra váltani azokat a fogadalmakat, ki nem mondott terveket, amiket már egy ideje dédelgetsz magadban. A karrierváltás hatalmas dolog: még ha csak munkahelyet is váltasz, már az is elég nagy lépésnek számít. Ám ha esetleg még teljesen más szakmába is fogsz bele, az pedig már végképp elszántságra és bátorságra vall.

Forrás: soforallas.hu

A küldetés abszolút nem lehetetlen, ugyanakkor mégis arra biztatunk, hogy a döntés meghozatala előtt mindenképpen alaposan járd körbe a témát, és ne csupán hallomásból szerzett információk alapján tedd le a voksodat egy-egy új szakma mellett. Mutatjuk, hogy mire is gondolunk!

A sofőrködés nem olyan, mint ahogy azt külső szemlélők látják!

Könnyen eshetsz abba a csapdába, hogy túlságosan könnyűnek ítéled meg a sofőrködést, ezért mindenképpen tanácsos végigolvasni a Sofőr állás folyamatosan frissülő blogját, ahol minden bejegyzés a sofőrszakma különböző aspektusait veszi górcső alá.

Így többek között az a félreértés is könnyen tisztázható, mely szerint gyorsan és sokat is tudsz vezetni, így viszonylag rövid idő alatt tudod teljesíteni a fuvarokat, vagyis minél gyorsabban pörgeted ki őket, annál több új munkát vállalhatsz.

A valóság azonban aligha állhatna távolabb ettől: a sofőrök munkáját ugyanis jelentősen szabályozzák, többek között így:

  • Minden 4,5 órás vezetés után egybefüggően kell 45 percet pihenni.
  • Összesen napi 9 órát lehet vezetni. Ezt heti két alkalommal lehet egy-egy órával megtoldani.
  • Tachográf rögzít mindent, így esélytelen, hogy kicselezd a rendszert.

Ráadásul ha rajtakapnak, hogy nem tartottad be az előírtakat, akkor a pénzbüntetés lesz a legenyhébb következmény. Egy fáradt sofőr ugyanis könnyen halálos kimenetelű közúti baleset okozója lehet.

Készülj fel előre!

A fentiekből látszik, hogy mindenképpen tanácsos alaposan körbejárni a témát: azt is, hogy hogyan válhatsz sofőrré, milyen munkakörülményekre, nehezítő tényezőkre számíthatsz, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak majd rád. A Sofőr állás blogjából mindez kiderül, így érdemes rendszeresen ellátogatni az oldalukra.

Ha pedig igazán profi szeretnél lenni, akkor megkeresed a legrelevánsabb Facebook-csoportokat, szinte minden szakma rendelkezik legalább eggyel, és ott direktben, az aktív, tapasztalt sofőröknek teheted fel a kérdéseidet.

Köss tanulmányi szerződést!

A különféle vezetői engedélyek megszerzése akár hosszadalmas is lehet, ám költségesnek mindenképpen költséges lesz. Éppen ezért, ha a fentiek fényében is úgy döntesz, hogy mihamarabb sofőrként szeretnéd keresni a kenyeredet, akkor két választásod van.

Vagy önerőből, saját finanszírozásból megszerzed a szükséges engedélyeket állva minden költséget, vagy aláírsz egy cégnek, és a tanulmányi szerződésed fejében levizsgázhatsz a szükséges járműtípusokra, hogy aztán előre meghatározott ideig nekik dolgozz.

Mindkettő változatnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért ez minden esetben egyéni mérlegelést igényel.