h i r d e t é s

Új mozaik kerülhet helyére a koronavírus eredetének történetében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Új mozaik kerülhet helyére a koronavírus eredetének történetében

2021. január 29. - 07:54

Kambodzsai gyümölcsevő denevérek már 2010-ben hordoztak a koronavírussal szinte teljes mértékben megegyező patogént szervezetükben.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kambodzsai Pasteur Intézet fagyasztójában tárolták azokat a denevérekből vett mintákat, amelyeket megvizsgálva a tudósok a fenti megállapításra jutottak, írja a Sky News. 430, több mint évtizede itt pihenő mintát szekvenáltak most, melyek közül kettőben a koronavírussal "szinte megegyező" patogénra bukkantak. A két mintát shameli patkósdenevérekben találták, amelyek Kambodzsa mellett Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban is élnek.

Nagy arányú egyezés

A felfedezésről ezen a héten adtak hírt egy egyelőre szakértői értékelés előtt álló tanulmányban. Eszerint a SARS-CoV-2 és a denevérekből kimutatott vírus közti egyezés egészen pontosan 92,6 százalékos. Az állatokról, amelyekből a minták származnak, azt lehet még tudni, hogy Kambodzsa Laosszal határos vidékén található barlangokból származtak.

A kutatók már novemberben jelezték, hogy nagyon hasonló vírust találtak ezekben a mintákban, akkor azonban még nem állt rendelkezésre a szekvenálás eredménye, amely most megmutatta, hogy valóban szinte megegyezik a két vírus.

A most közreadott információk véleményük szerint kulcsfontosságúak lehetnek a koronavírus eredetének még pontosabb meghatározásában, illetve úgy gondolják, a régió denevéreinek és egyéb vadon élő állatainak megfigyelése segíthet abban, hogy meg tudjuk jósolni, milyen patogén okozhatja majd a következő pandémiát.

Más hasonló vírusok is vannak

Tavaly a kínai Jünnanban helyi kutatók szintén patkósdenevérekben találtak olyan patogént, amelynek megfelelősége a koronavírussal 96,2 százalékos. Azok a minták 2013-ból és 2019-ből származtak. A koronavírushoz hasonlatos vírust tavaly februárban is találtak Kínában oda behurcolt Szunda-szigeteki tobzoskákban.

A Pasteur Intézet kutatói a következőképpen értékelték a felfedezést: "Mindez azt jelzi, hogy a SARS-CoV-2 vírusok földrajzi eloszlása az eddigieknél jóval szélesebb lehet, és valószínűleg több patkósdenevérfajban megtalálhatók".

Egyre nagyobb esély zoonózisra

Véleményük szerint nemcsak Kína, hanem az egész délkelet-ázsiai régió nagyon fontos a koronavírusok általános megfigyelésének szempontjából is. Felhívják a figyelmet arra is, hogy ezen a területen az emberek gyakran kerülnek kapcsolatba a SARS típusú koronavírusok hordozóival az állatkereskedelem kapcsán, illetve drámai mértékben változik a földterületek használatának módja, így ezeknek a kontaktoknak a száma egyre csak nőni fog.

"A denevérek és más vadállatok folyamatos figyelemmel kísérése Délkelet-Ázsiában tehát kulcsfontosságú, nemcsak a SARS-CoV-2 eredetének megtalálása érdekében, hanem azért is, hogy felkészülhessünk a következő pandémiára is" - vélekednek. (Infostart)