h i r d e t é s

Újabb dízelbotrány gyűrűzik Németországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb dízelbotrány gyűrűzik Németországban

2022. június 30. - 06:14

Mintegy 210 ezer olyan dél-koreai autót hoztak forgalomba Európában, amit a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközökkel szereltek fel.

A kép illusztráció! - Forrás: Autonocion.com

Ezt közölte az Eurojust, annak a vizsgálatnak a kapcsán, amelynek keretében szovftevereket és tervdokumentumokat foglaltak le Németországban és Luxemburgban. Az ügyben érintett járművek a törvényben megengedettnél lényegesen több nitrogén-oxidot bocsátottak ki.

 Dél-koreai autómárkákhoz használt, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközök használata miatt indított vizsgálat keretében szoftvereket és tervdokumentumokat foglaltak le Németországban és Luxemburgban – közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű Eurojust szerdán.

Németország és Luxemburg illetékes hatóságainak összehangolt fellépésére azt követően került sor, hogy a frankfurti főügyészség csalás és szándékos légszennyezés gyanúja, valamint az érintett autóipari vállalatok és beszállítói csoport felelőseinek feltételezett együttműködése miatt vizsgálatot indított.

Az uniós ügynökség  tájékoztatása szerint az érintett dél-koreai gépjárműgyártó vállalatok több mint 210 ezer olyan dízelüzemű járművet hoztak forgalomba Európában, amelyeket feltehetően illegális, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító emissziós eszközökkel szereltek fel. 

Az eszközök felelősek a kipufogógáz-tisztító mechanizmusok megzavarásáért vagy letiltásáért, aminek következtében a járművek működés közben a törvényben megengedettnél lényegesen több nitrogén-oxidot bocsátottak ki.

Az illetékes német bíróság szerint a járműveket megvásárló ügyfeleket megtévesztették, mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy autóik nem felelnek meg a kibocsátási követelményeknek. 

"Az ügyben érintett két autómárka valamennyi 1,1 literes, 1,4 literes, 1,6 literes, 1,7 literes, 2,0 literes és 2,2 literes dízelmotorral rendelkező autómodellje érintett" – írták.

Németországban és Luxemburgban nyolc ingatlant és üzlethelyiséget kutatták át. Különböző tárgyi bizonyítékokat, kommunikációs eszközöket és adatokat, szoftvereket és tervezési dokumentumokat foglaltak le – tette hozzá az Eurojust. (vg.hu)