h i r d e t é s

Újabb kemény bírálat az Orbán-kormány gazdaságpolitikája ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb kemény bírálat az Orbán-kormány gazdaságpolitikája ellen

2023. május 10. - 06:47

Keményen bírálja a multik ellen kampányoló és a külföldi cégeket kivéreztetni próbáló Orbán-kormányt egy EP-jelentés, amelyről ma szavaznak

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, több parlamenti bizottsággal, oknyomozó újságírókkal és civil szervezetekkel találkozik az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának május 15-17. között, azaz jövő hét elején Magyarországra látogató küldöttsége - informálták a Népszavát az utazás részleteit ismerő brüsszeli források.

A négytagú delegációt Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke vezeti. Megfigyelőként részt vesz a találkozókon Rónai Sándor, a DK, és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője. A küldöttség találkozni fog olyan európai cégek vezető tisztségviselőivel is, amelyek a magyar kormány külföldieket diszkrimináló intézkedéseinek a kárvallottjai.

A képviselők a két nap során szeretnének megismerkedni a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárás fejleményeivel, az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok tevékenységével és meg kívánják vizsgálni, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani az uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

A hírhez kapcsolódik, hogy az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentés - amelyet várhatóan szerdán fogad el az EP plenáris ülése - két bekezdésben is bírálja a magyarországi helyzetet. A Monika Hohlmeier által is jegyzett határozat felhívja a biztosi testületet, hogy mindaddig tartsa vissza a Magyarországnak - és Lengyelországnak - járó pénzügyi támogatást, amíg a jogállamiság megsértése veszélyezteti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást.

A jelentés emellett helyteleníti, hogy a magyar kormány célkeresztjébe kerültek a multinacionális cégek, a korrupció és az átláthatatlan közbeszerzési rendszer révén pedig az állam növelni tudta tulajdonosi részesedését az energiaágazatban, a bankszektorban, a távközlésben és a média területén.

“Szelektíven és részrehajlóan tagadnak meg engedélyeket, valamint önkényesen szigorú feltételeket és korlátozásokat írnak elő azzal a céllal, hogy bizonyos külföldi vállalkozásokat gazdaságilag meggyengítsenek és kivéreztessenek,

amíg azok kénytelenek lesznek elfogadni, hogy a magyar kormány vagy a kormányhoz közeli oligarchák részben vagy egészben ellenséges felvásárlást hajtsanak végre a vállalkozás valós értékénél jóval alacsonyabb áron

- áll a szövegben, amely bírálja az Európai Bizottságot, amiért nem tesz eleget a belső piac és a tisztességes verseny védelmével kapcsolatos kötelezettségének. (Népszava)