h i r d e t é s

Újraszámolták, hogy meddig tolható ki az emberélet hossza

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újraszámolták, hogy meddig tolható ki az emberélet hossza

2023. április 10. - 07:43

Régóta foglalkoztatja az emberiséget az a kérdés, hogy van-e felső határa az emberi élettartamnak – egy új, statisztikai módszerekkel végzett vizsgálat szerint, ha van is, még messze vagyunk attól, hogy elérjük, bőven van még növekedési lehetőség.

Az eddig ismert legidősebb ember, Jeanne Calment 1997-ben halt meg, 122 évesen – bár életkorát egyesek megkérdőjelezik, jelenleg az ő példája is jelzi, milyen sokáig is élhet az ember.

Hvg.hu cikke szerint amerikai kutatók úgy vélik, hamarosan újabb rekord jöhet. Statisztikai módszerekkel vizsgálódtak ugyanis abból kiindulva, hogy az elmúlt évszázadok során folyamatosan nőtt a várható élettartam. A világ 19, iparosodott országában élő, 50 és 100 év közötti ember adatait vizsgálták.

Plos One folyóiratban közölt eredmények szerint az 1950 előtt született emberek közül néhányan már a következő években jó eséllyel megdöntik a rekordot. Ha politikai és gazdasági tényezők nem gátolják őket ebben, akkor már az 1930-as években születetteknek is komoly esélyük van erre.

A kutatók szerint legnagyobb eséllyel a japán nők egyike dönt majd először rekordot, hiszen közülük már most is többen közel járnak ahhoz.

Természetesen a kutatók azt nem állítják, hogy az életkor a végtelenségig növelhető, a statisztikailag régóta növekvő tendenciának egyszer vége szakadhat. De szerintük ettől még messze állunk, és a következő évtizedekben jóval tovább élhetnek majd az emberek, mint ahogy azt az elmúlt évtizedek alapján gondoljuk.

A magyar híroldal megjegyzi, hogy egy 2021-ben publikált tanulmány 150 évre becsülte az emberi test maximális élettartamát, de annál orvosbiológiai szempontokat vett alapul, míg a mostani statisztikai tendenciákat vizsgált. (Infostart)