h i r d e t é s

Vajon mi baja van a kétharmadnak a svédekkel?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vajon mi baja van a kétharmadnak a svédekkel?

2023. március 20. - 06:59

Elhalasztotta a Fidesz, hogy Svédország NATO csatlakozásáról szavazhasson a parlament, de hogy miért, az teljes homály.

Svédországgal soha semmilyen külpolitikai konfliktusa nem volt Magyarországnak, még a második világháború és a Kádár-rendszer idején sem. A svédek semlegességi politikája legendás, hiszen egy olyan országról beszélünk, amely több mint kétszáz éve nem vívott semmilyen háborút. Békés, nyugodt, jómódú nép, minek is hadakoznának bárkivel. Utoljára a napóleoni időkben vettek részt fegyveres küzdelmekben. Az ország akkor, IV. Gusztáv Adolf (1792–1809) idején csatlakozott a Francia Császársággal szemben létrejött harmadik koalícióhoz. A 20. század két világháborújában, illetve a hidegháború évtizedeiben teljesen semlegesek maradtak. A svédek és a magyarok még egy hajszálat sem tettek keresztbe egymásnak soha, most meg NATO csatlakozásuk megszavazását húzzuk, mint a rétes tésztát. A döntés már önmagában is egy kicsit mulatságos, hiszen ki látott már olyan katonai szövetséget, amely háborús időkben ne örülne egy új, erős jelentkezőnek a csapatba. Márpedig nem kispályás nemzetről beszélhetünk, hiszen a hidegháború évtizedeiben a fegyveres semlegesség elvének megvalósítása érdekében egy rendkívül erős haderőt hoztak létre. Az 1970-es években a költségvetésük közel 10 százalékát védelmi kiadásokra fordították, ami példátlan volt akkoriban és ma is az lenne.

A halasztást Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tette közzé, de mivel nem egy olyan politikusról van szó, akinek életében önálló gondolata lett volna, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy Orbán Viktor döntését tolmácsolta. Ráadásul épp azután egyetlen nappal, hogy a magyar kormányfő találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel Ankarában. És mily különös, de Törökország e napon pont ugyanezt a döntést tette közzé, hogy Finnország oké, de Svédország NATO csatlakozása már probléma. A törökök ellenállását egy januári Korán-égetés váltotta ki a svéd fővárosban. Ezt követően jelentette ki Erdogan: ha Stockholm nem mutat tiszteletet a muszlimok hite iránt, Törökország nem fogja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. Senki nem rendelkezik annak szabadságával, hogy más vallások szentségeit megalázza – mondta. Az Orbán-Erdogan találkozó kapcsán elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a török államfő arra kérte, vagy szólította fel a régóta körülötte legyeskedő magyar kormányfőt, hogy akkor nosza, most mutasd meg mit tudsz, támogass engem a svéd vétóban. Az pedig külön mulatság, hogy ezt a pávatáncot Kocsis Máténak egy olyan körítéssel sikerült közreadnia, miszerint

a Magyar Országgyűlés szuverén testület, hazánk legfőbb népképviseleti szerveként kizárólag egyetlen felettese van: a magyar választópolgárok közössége. Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon. Minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

Kocsis Máté azt nem tette hozzá, eléggé el nem ítélhető módon, hogy szuverenitásunk tekintetében kivétel Törökország. Orbán Viktor ugyanis külön kérte a török elnököt ankarai találkozójukon, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában.

Így azért már világosabbnak tűnik a probléma a svédekkel. Ha megszavazzuk őket a törökök ellenében, akkor nagy-nagy baj lehet Magyarország energiaellátásával. Szijjártó Péter külügyminiszter januárban magyar-török gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülését követően kijelentette, a magyar-török együttműködés nélkül nem lenne garantálható hazánk energiabiztonsága. Mint mondta, Magyarország biztonságos gázellátását a Török Áramlat jelenti, amely mára az egyetlen megbízható, 100 százalékos kapacitással üzemelő, kelet-nyugati irányú vezeték Európában.

De hát kedves Kocsis Máté, akkor miért nem ezt tetszik írni és mondani. Ciki lenne az igazat közölni az állampolgárokkal és a fidesz szavazókkal? Vagy mi a gond? Ez a nagy szuverén szöveg egy teljesen nyitott gazdaságú kis ország esetében egyébként is fából vaskarika, amennyiben tanult történelmet, vagy közgazdaságtant. A lényeg, most nagy szuverenitásunk közepette, hogy nem tudunk mást tenni, mennünk kell a törökök után, különben nem lesz orosz földgázunk és pont. A Török Áramlat ugyanis a Fekete-tengeren keresztül vezető csővezeték, amelyen Oroszország szállít földgázt Törökországba és onnan tovább Magyarországra. Ha Erdogan elzárja a csapot, nekünk annyi. (PIAC&PROFIT)