h i r d e t é s

Valóra válhat a rezsirémálom Magyarországon!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Valóra válhat a rezsirémálom Magyarországon!

2021. november 04. - 13:53

Így kerülhető el, hogy kikapcsolják a gázt, a villanyt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mindenki került már olyan helyzetbe, amit ellenségének se kívánna. Ez a rémálom akkor válik valósággá, ha valaki figyelmetlenség vagy anyagi nehézségek miatt nem fizeti be a közműszámláit, ezért az adott szolgáltatást kikapcsolják. De mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen helyzetet?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására ki lehetne illetékesebb, mint maga a A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Azon kívül, hogy észben kell tartani a kifizetések esedékességét, a szolgáltató többféle figyelmeztetést is küld a fogyasztónak, mielőtt a szolgáltatást kikapcsolná. Vegyük sorba a legfontosabb tudnivalókat:

  • Az esedékes fizetési kötelezettség elmulasztása után még 60 napig törleszthetjük a tartozást, csak ezután korlátozzák a szolgáltatást
  • Mindenki kerülhet nehéz anyagi helyzetbe. Ebben az esetben fizetési nehézségekre hivatkozva kérelmezni lehet a részletfizetést vagy lehet kérni haladékot.
  • Soha nem egyik pillanatról a másikra történik a szolgáltatás kikapcsolása. Ezt a drasztikus lépést két értesítés előzi meg, amit csak abban az esetben kapunk meg, ha a szolgáltató ismeri a pontos elérhetőségünket. Ennek hiányában hiába a jó szándék, a figyelmeztetés nem ér célba.
  • Ha mégis megtörténik, hogy felhívást kapunk a szolgáltatás lehetséges szüneteltetéséről, két dolgot tehetünk. Minél hamarabb fizessük be a tartozást, majd vegyük fel a kapcsolatot a szolgáltatóval, és igazoljuk, hogy a befizetés megtörtént. Így elkerülhető, hogy a már befizetett, de könyvelésre még nem került összeg miatt megtörténjen a kikapcsolás.

És ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és megtörténik a kikapcsolás, akkor a következőket tehetjük.

  • Amennyiben jogszerűtlennek véljük az eljárást, forduljunk először a szolgáltatóhoz.
  • Ha vitát nem tudjuk rendezni, kezdeményezhetünk fogyasztóvédelmi eljárást is a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál.

Egy kis odafigyeléssel tehát sok kellemetlenségtől és felesleges utánajárástól kímélhetjük meg magunkat. (Pénzcentrum)