h i r d e t é s

Válságkezelési tippek – hogyan vészelhetjük át mindezt

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Válságkezelési tippek – hogyan vészelhetjük át mindezt

2022. június 03. - 15:14

Az globális történések eredményeként eléggé felfordultak kis hazánkban is dolgok. Az járvány, az infláció és az élelmiszerválság valóban némi aggodalomra adnak okot. Sokan még mindig gyerekjátéknak fogják fel az egészet, és felkészületlenül élik tovább az életüket. Azonban ha szeretnénk elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, akkor nem árt néhány dologra odafigyelnünk. Nézzük meg tehát, hogyan érdemes naprakésznek lennünk ilyenkor.

A kép illusztráció! - Forrás: Pexels/Burak Kebaber

Az aktuális hírek nyomon követése és objektív szemlélete

Egy olyan szakaszban vagyunk, ahol egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne kövessük az aktuális híreket. Minden egyes intézkedés drasztikus hatással lehet a közvetlen életünkre, így jobb ha folyamatosan tájékozódunk ezekről. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen forrásokból tájékozódunk, és hogyan… Kiemelten fontos ugyanis, hogy megbízható, autentikus hírportálokat kövessünk inkább a bulvármagazinok helyett. Azonban ezeknél sem árt, ha odafigyelünk a saját reakcióinkra. Még a legmegbízhatóbb hírportálok vagy csatornák is olvasókból/nézőkből élnek, így magától értetődő, hogy olyan stílust választanak a hírek közlésére, amely valóban sokakhoz elér. Ennek az egyik bevett eszköze pedig a dramatizálás és a félelemkeltés. Nem arról van szó, hogy ne kéne komolyan vennünk a világ történéseit, viszont nem eshetünk pánikba sem minden esti híradó után. Erre előbb utóbb rámenne az egészségünk, és még a döntési képességünk is elhomályosul tőle. Kiemelten fontos tehát, hogy maradjuk annyira tárgyilagosak, amennyire csak tudunk. Próbáljuk meg kizárni a drámai zenét és a vastagbetűs szalagcímeket. Ezek helyett a tartalomra figyeljünk, hogy felmérjük mi is valójában a helyzet. Ez kicsit olyan, mint egy szerencsejáték oldal. Nézzük csak meg egy-egy ilyen oldalon, mennyi színes, villódzó játékelem akad, ami elvonja a figyelmünket a játék menetéről. Az alábbi online kaszinó oldalon is nagyon jól látszik mindez:https://lightcasino.com/hu/

Pénzügyek kezelése és a takarékoskodás

Mivel bármikor felütheti a fejét egy-egy nem várt korlátozás, megszorítás vagy áremelkedés – így különösen fontos, hogy mindig legyenek tartalékaink. Tehát egyáltalán nem jó ötlet, ha éppen most szeretnénk felújítani a lakást vagy másik autót venni. Nem arról van szó, hogy abszolút ne költsünk magunkra és családunkra, de semmiképp ne ürítsük le a tartalékainkat. Bármikor előfordulhat olyan, hogy égető szükségünk lesz pénzre. Természetesen ez nem csak a veszélyhelyzet alatt van így, de ilyenkor különösen érdemes odafigyelnünk erre. Gondoljuk meg tehát alaposan, hogy mire költünk és inkább igyekezzünk félrerakni amennyit csak tudunk. Az élelmiszerárak emelkedése máris nagyban megnövelte a családok kiadásait, emellett pedig nem jó ötlet a maradékot is elherdálnunk. Előfordulhat az is, hogy ennek érdekében kicsit lejjebb kell adnunk a megszokott életszínvonalunkból – azonban ez ilyenkor egy felettébb bölcs döntés lehet...

Készletek felhalmozása

A járványhelyzet kezdetén szinte mindenki elkezdett őrült módon élelmiszert és háztartási cikkeket vásárolni. Igencsak hamar leürültek a polcok egyes boltokban, tehát nagyon jól látszik, hogyan működik az emberi elme veszélyhelyzetben. Nem érdemes azonban megvárni, amíg megint bekövetkezik valamilyen váratlan vészhelyzet és a tömeggel együtt megrohamoznunk a boltokat – mondván hátha nekünk is jut valami. A legjobb előre felkészülni, tehát mindig legyen otthon megfelelő ivóvíz és élelmiszerkészlet tartalékunk. A palackozott víz és a különféle konzervek, illetve száraz élelmiszerek évekig elállnak a kamrában. Ne várjuk meg, míg beüt a baj, bármikor elkezdhetünk raktározni. Ráadásul nem is kell feltétlen egyszerre megvennünk mindent, hiszen havi szinten is vásárolhatunk valamennyi tartalék élelmiszert, amit félreteszünk. Ezzel elejét vehetjük a kellemetlen meglepetéseknek, és nyugodtan hátradőlhetünk, amíg mások egymással versengenek a boltokban az utolsó pár konzervért.

Konklúzió

A helyzet bár mostanság eléggé bizonytalan, mégsem érdemes rettegésben élnünk. Azonban a struccpolitika sem jelent megoldást a váratlanul felmerülő problémákra. Így tehát a legjobb amit tehetünk, ha higgadt fejjel végiggondoljuk a helyzetünk, és felkészülünk az esetleges krízisekre. Ezzel a pár aprósággal, némi spórolt pénzzel a zsebünkben és tartalék élelmiszerrel a kamránkban sokkal nyugodtabban átvészelhetjük ezt az időszakot. Így nem fog rámenni az egészségünk a folyamatos stresszre, aminek sokan ki vannak téve, hiszen ezek leginkább a bizonytalanságból fakadnak.

Szerencsejáték
A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

A játék öröm. Minden ember igényli a szórakozást, a játékkal járó izgalmakat. Ha szerencsejátékot játszunk, pénzt fordítunk arra, hogy a játék során nyereményt érjünk el. A kockázat izgalma, a kisebb-nagyobb, vagy éppen az álomösszegű nyeremények elérésének lehetősége teszi vonzóvá a szerencsejátékokat.

Felelős játék 

A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. 

Játékfüggőség

Vannak, akik képtelenek abbahagyni a játékot, ami egyfajta kényszerré válhat. Újra és újra játszanak, vagy azért, hogy nyerjenek, vagy azért, hogy a már elveszített pénzüket visszakapják. Az, aki túl sokat játszik vagy nagyon belemerül a játékba, elveszítheti a helyes döntési képességét arról, hogy reálisan mérlegeljen: meddig és mennyiért?

A problémás szerencsejátékos pedig önmaga és környezete számára is súlyos problémákat okoz. Hazudik és kifogásokat keres, hogy eltitkolja a valóságot, például az eljátszott havi keresetet. Családi és baráti kapcsolatokat rombolhat le, mert a játék kényszere minden kapcsolatnál fontosabb lesz számára. Elveszítheti egzisztenciális hátterét, mert eljátssza a létfenntartáshoz szükséges pénzt is. A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. Ők maguk is csak későn ébrednek rá, hogy egyre több komoly problémával kell szembenézniük. 

Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

A játékszenvedély az alábbi súlyos következményekkel járhat: 

• pénzzavar, majd egyre nagyobb mértékű eladósodás 
• munkahely, lakás elvesztése 
• családi és párkapcsolati problémák 
• konfliktusok a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel: barátokkal, ismerősökkel 
• a hobbi és az érdeklődés feladása 
• magányosság, izoláció 
• az életöröm megszűnése, depresszió kialakulása 
• bűntettek elkövetése (lopás, csalás, sikkasztás, hogy a játékon elvesztett pénzt pótoljuk) 

Önkorlátozás 

A Szerencsejáték Zrt. internetes játékrendszere egyre szélesebb körben lehetővé teszi a játékosoknak, hogy önmaguknak meghatározzák, maximum mennyit akarnak játékra költeni. Belépés után az „Önkorlátozás” menüpont használatával beállítható a napi és a heti költési limit az adott játékra. A játékosnak nem kötelező beállítani ezt a féket, de önkéntes vállalásként a felelős játékszervező megfontolásra ajánlja a lehetőséget. Ennek segítségével ugyanis a rendszer nem engedi, hogy a játékost elragadja a hév, és túllépjen a racionális kereteken. Használja az önkorlátozást, legyen partnerünk a felelős játékban!

Tesztelje önmagát az alábbi linkre kattintva!
www.maradjonjatek.hu/onteszt

Hova fordulhat segítségért?

Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez:

Szerencsejátékos Segélytelefon

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködve Segélytelefon szolgáltatást működtetünk. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon.

A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is.
A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778

A függőségekkel foglalkozó ellátóhelyek listáját megtalálja a https://rolunk.szerencsejatek.hu/uploads/files/original/static_page/20180801093422/ellatohelyek-listaja.pdf dokumentumban.
Játékfüggőséggel foglalkozó civil szervezetek listáját megtalálja a https://bet.szerencsejatek.hu/cmsfiles/7a/5e/jatekfuggoseggel-foglalkozo-szervezetek.pdf dokumentumban.

Játékfüggőséggel és felelős játékszervezéssel kapcsolatos további információk a www.maradjonjatek.hu tematikus weboldalunkon érhetők el.

Ne feledje: problémájával nincs egyedül!