h i r d e t é s

Váratlanul életét vesztette a fehérorosz külügyminiszter

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Váratlanul életét vesztette a fehérorosz külügyminiszter

2022. november 26. - 16:49

Uladzimir Makej kifejezetten nyugatbarát politikusként volt elkönyvelve 2020 előtt.

Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter - Forrás: MTI / AP

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter, írja a Belta állami hírügynökségre hivatkozva a 444. A férfi 2012 óta töltötte be posztját, előtte Lukasenka elnök asszisztenseként és az elnöki adminisztráció vezetőjeként dolgozott. 64 éves volt.

Makej kifejezetten nyugatbarát politikusként volt elkönyvelve 2020 előtt, a halála okáról egyelőre semmit sem tudni. Egy nappal korábban még az apostoli nunciussal, Ante Józic érsekkel találkozott, korábban pedig Jerevánban volt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének konferenciáján. Hétfőn Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozott volna.

Makej a 2020-as fehérorosz tüntetések után hagyott fel Oroszország bírálatával, és a nyugati országok, valamint hazája közti kapcsolatok javításával. Ezután nyugati ügynöknek állította be a tüntetőket, nemrég pedig megvédte hazája álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban:

„Fehéroroszországot az agresszor szövetségeseként, sőt a konfliktus részeseként említik. Azt mondjuk, amit eddig is: Fehéroroszország sosem támogatta a háborút, de árulók sem vagyunk! Kötelezettségeink vannak szövetségeseinkkel szemben, és szigorúan követjük most és a jövőben is azoknak a nemzetközi szerződéseknek a szellemét és szövegét, amelyeknek részesei vagyunk” – mondta z ENSZ Biztonsági Tanácsában. (rtl.hu)