h i r d e t é s

Vidéken is tüntettek a kata módosítása ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Vidéken is tüntettek a kata módosítása ellen

2022. július 14. - 12:19

A rohamtempóban, pusztán kormánypárti képviselők támogatásával elfogadott javaslat értelmében szeptember 1-től csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (az egyetlen kivételt a taxisok jelentik, akik mentességet kaptak).

Tüntetés Debrecenben - Forrás: Debreciner/Facebook

A kata-módosításában sokakat nem is az háborított fel a leginkább, hogy a jövőben jelentősen növekednek majd az adóterheik, hanem az, hogy minderről a kormány rohamtempóban, különösebb egyeztetés nélkül döntött. Nem erősíti ezeknek a kritikusoknak a táborát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara( MKIK) elnöke, Parragh László.

A nagy megbotránkozást kiváltó megnyilatkozásairól elhíresült Parragh régóta szorgalmazta a kata átalakítását, így a kormánytöbbség által elfogadott reformot is támogatandónak tartja, még ha személy szerint jobban is örült volna neki, ha a bevezetésével várnak január elsejéig.

Az egyeztetés hiányával kapcsolatos bírálatokat Parrag László a M1 adásában „ostobaságnak” nevezte, szerinte a kormány igenis tárgyalt szakmai szervezetekkel a döntéshozatal előtt.

Szerinte legfeljebb az lehet kérdéses, hogy a végleges törvényben mennyire érvényesültek a különböző álláspontok. Azt egyébként a MKIK elnöke is elismerte, hogy lesznek olyan kisadózók, akik rosszul járnak a kata új szabályaival.

Miközben a tiltakozásokat illetően a legtöbb médiafigyelem a budapesti Kossuth téren és Margit hídon zajló tüntetésre irányult, nem árt észben tartani, hogy az egyszerűsített adónem működésének radikális reformja nem csupán a fővárosban, hanem az egész országban munkavállalók százezreinek okoz komoly problémát. Erre mutat rá az is, hogy kedden és szerdán számos vidéki városban szerveződtek és szerveződnek demonstrációk a kata-törvény ellen.

Az ország második legnagyobb városában, Debrecenben a belvárosi Fórum Pláza mellett, a Csapó és Rákóczi utca kereszteződését a Wolt és a Foodpanda futárai zárták le körülbelül másfél óráig, így tiltakozva munkájuk ellehetetlenülése ellen. A tiltakozásról a Debreciner nevű portál készített élő közvetítését, melyet alább lehet visszanézni.

A jelentős egyetemista-közösséggel (akiket különösen súlyosan érint, hogy ellehetetlenülni látszik az a futárkodás, melyet sok diák folytat tanulás mellett) rendelkező Szegeden a kormányhivatal előtt gyűltek össze a kata-törvény ellen tiltakozók, akik között szép számban voltak olyanok is, akiket ugyan személyesen nem érint a módosító, de fontosnak tartották kifejezni a szolidaritásukat azokkal a munkavállalókkal, akikre az Országgyűlés tegnapi döntésének következtében most létbizonytalanság vár.

Székesfehérváron 2019-es önkormányzati választáson a Hajrá Fehérvár színeiben induló ellenzéki pártok szerdán 18.30-ra szerveztek tüntetést a Városház téren található Országalmához. Este hat órától pedig Budapesten, a Kossuth Lajos térre szervezett Katás vagyok ments meg! néven tiltakozást a Momentum. (Mérce)