h i r d e t é s

Viharos szelet és lehűlést hoz a hidegfront szombatra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Viharos szelet és lehűlést hoz a hidegfront szombatra

2023. március 11. - 05:23

Markáns hidegfront hoz viharos északnyugati szelet, több fokos lehűlést.

Csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, majd felhőátvonulások zavarják a napsütést, de a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól északkeletre a nap nagyobb részében több felhő lehet. Arrafelé kialakulhatnak záporok, sőt hózáporoknak is van esélye. Az északnyugati szél sokfelé viharos lesz, a magasabban fekvő helyeken 90 km/h feletti lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű, de a délnyugati határnál ennél kissé melegebb is lehet. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Melegrekord: 23 fok Marcali, 1990

Hidegrekord: -17,1 fok Lenti, 1976

Vasárnap sokfelé számíthatunk többórás napsütésre, melyet sok helyen zavarhatnak magasszintű felhők. Számottevő csapadék sehol sem várható. Helyenként még élénk lesz, de a legtöbb helyen csillapodik a szél. Hajnalban -6, -1, délután 6-11 fok várható.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.03.11. szombat éjfélig

Markáns hidegfront vonul át. Az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik. A legerősebb lökések jellemzően 70-90 km/h körül várhatók. Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 km/h-t meghaladó lökésekre is számítani lehet. Este csillapodik a szél.

Orvosmeteorológia

Egy erős hidegfront terheli meg szervezetünket.

Erős fejfájás, migrén, görcsös panaszok léphetnek fel sokaknál.

Emellett fokozódnak a vérnyomásos problémák, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki rosszullétek, keringési zavarok.

Az erős, viharos szél ingerlékenységet, nyugtalanságot, fokozódó fejfájást idézhet elő.

Emellett jelentősen lecsökken a hő- és komfortérzetünk.

Érdemes lesz tehát rétegesen öltözködni, hisz könnyen megfázhatunk.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.