h i r d e t é s

Vízhiány: globális vagy lokális probléma?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Vízhiány: globális vagy lokális probléma?

2017. május 23. - 14:35

Mondhatnánk, hogy a csapból is ez folyik: az energiatartalékok és a nyersanyag készletek egyre ürülnek Földünkön, és bármilyen gyors tempóban is haladunk előre a mesterséges körülmények megteremtése felé, attól még igen távol vagyunk, hogy mindent szintetikusan állítsunk elő.

Gondoljunk csak bele: már a gyümölcsöknek is más íze van, ha „mű” körülmények között termesztik őket, mint azoknak, melyeket az igazi falusi piacról szerzünk be, vagy a saját kertben nevelgetünk. De mit tehetnénk, hogy a vízhiány – az éltető, mindent befolyásoló víz hiánya – ne váljon még égetőbb problémává?

Magyarország ilyen szempontból igen szerencsés helyzetben van. Az európai kontinens szívében helyezkedik el, és hatalmas mennyiségű, kiváló minőségű ivóvíz áll rendelkezésünkre – melynek 98%-a felszín alatti vizekből áll, míg a hasznosítható felszíni vízkészlet évi 117,5 km3. Természetesen ez koránt sem jelenti azt, hogy dőzsölhetünk a vízben, vagy, hogy pazarolhatjuk azt: minden egyes cseppet számon kell tartanunk, hiszen ezek a tartalékok is végesek. Lássunk egy kis statisztikát: egy átlagos család – legyen az négytagú – napi vízfogyasztását vegyük alapul.

Tisztálkodás (kádban)

80-100 liter

Tisztálkodás (zuhanyfülkében)

50-80 liter

Napi többszöri kézmosás

5-10 liter

Mosógépben történő mosás

40-60 liter

Toalett-öblítés

7-12 liter

Mosogatás (kézi)

8-12 liter

Általános takarítás

8-12 liter

Forrás: Deuterium Aqua - Csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek

Számoljunk egy kicsit: ha egy nagyon takarékos négytagú családot veszünk alapul, akik röviden zuhanyoznak, igyekeznek minél ritkábban mosni, és spórolnak a mosogatóvízzel is, a következőképpen alakul a fogyasztásuk: 300 litert osztanak be egy napra, ami kimondottan kevésnek bizonyul az átlag statisztikai eredmények alapján. A kevésbé spórolósak ezzel szemben elhasználhatnak akár 6-800 liter vizet is egy nap alatt – lehet, hogy egy családra lebontva még így sem tűnik soknak, de gondoljuk át: ha egy 10 lakásos társasházat, egy utcát, vagy egy egész várost veszünk, mégis mennyi víz az, amit meg tudnánk őrizni egy kis odafigyeléssel?

Összességében elmondhatjuk, hogy jelenleg lokálisan nem fenyeget minket a vízhiány, de – mint minden természeti kincs – a víztartalékok is végesek. Bár Magyarország még más európai országokkal összevetve is rendkívül jó helyzetben van vízhelyzetét illetően, ez nem jelenti azt, hogy ez változatlan is marad a jövőben. Globálisan azonban igen nagy a probléma: a világ vízkészletének mindössze 2%-a az, ami fogyasztásra alkalmas, és az emberiség jelenlegi igénye ezt bizony meghaladja. Néhány számadat ismét, az érezhetőség kedvéért: míg az USA-ban naponta 500 liter víz jut egy főre, addig Kínában 87, Mozambikban pedig mindösszesen 10 liter.

Igyekezzünk hát röviden zuhanyozni, elzárni a csapot fogmosás közben, gyűjtsünk esővizet a kert öntözéséhez! Sok kicsi sokra megy – segítsünk a Földanyának, hogy minél tovább láthasson el minket az éltető folyadékkal, a vízzel.