h i r d e t é s

Volodomir Zelenszkij szerint Magyarország nem úgy viselkedik, ahogy az egy NATO-tagtól elvárható lenne

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Volodomir Zelenszkij szerint Magyarország nem úgy viselkedik, ahogy az egy NATO-tagtól elvárható lenne

2023. április 30. - 14:11

Az ukrán elnök szerint az Orbán-kormány nem szabhatja meg, hogy országa csatlakozhat-e a védelmi szövetséghez.

Forrás: TASR/AP

– Hogyan lehet megoldani a Budapesttel fennálló vitákat? Az egyedüli kérdés az, mit szeretne a magyar kormány. Nekem úgy tűnik, zavar van a magyar politikai elitben. Ez egy nagyon furcsa helyzet. Lehet, hogy egy NATO-ország egyszerre van Oroszország mellett és a NATO-ellen? – jelentette ki az ukrán elnök több, észak-európai ország újságírónak adott interjújában.

Volodimir Zelenszkij úgy látja, nem lehet a NATO-szövetségese egy olyan ország, amely ellenfélnek nevezi a NATO-t. – A szubjektív véleményemet mondom: ez nem helyénvaló magatartás. A szövetség kifejezés nem csak egy szó. Olyan államok együttműködését jelenti, amelyeknek azonosak a biztonságról és az értékekről alkotott nézeteik. Bizonyos kérdésekben gondolhatnak mást, de van egy szövetségesi szerződésük, amely szerint megvédik egymást és saját értékeiket – fejtegette. Hozzátette, amennyiben egy ilyen szövetség minden tagja ellenségnek nevezi Oroszországot, akkor annak egy tagja nem mondhatja ennek ellenkezőjét. 

Ha pedig de jure szövetséges, de facto pedig ellene dolgozik, akkor nem adhat tanácsot Ukrajnának, hogy csatlakozzon vagy ne csatlakozzon a NATO-hoz. Legfőképp nem szabadna akadályokat gördítenie az esetleges csatlakozás elé

- vélekedett Zelenszkij az Evropejszka Pravda nevű ukrán hírportál szerint. 

Noha Orbán Viktor több alkalommal is tett Ukrajna elleni kiszólásokat, Volodimir Zelenszkij állításával ellentétben az Orbán-kormány egyik tagja sem nevezte ellenfélnek a NATO-t. Sőt, a miniszterelnök nem olyan régen egy parlamenti felszólalásában azt mondta, a szervezethez való tartozásunk nemzetstratégiai kérdés, s ez még évtizedekig így lesz. 

Orbán Viktor két hónapja, a Fidesz balatonfüredi frakcióülésén a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportokat nevezte ellenfélnek. Ezek szerinte a Biden-adminisztrációból, a háborúpárti brüsszeli bürokratákból és háborúpárti politikusokból állnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég egyébként meghívta Volodimir Zelenszkijt a NATO július 11-12-i vilniusi csúcstalálkozójára. Az ukrán elnök fel is szólított, hogy országát mielőbb vegyé fel az észak-atlanti szerződés 31. tagjának, csakhogy háborúban országot nem lehet. (Népszava)

 

Szijjártó Péter: nem az ukrán elnök dönti el, hogy Magyarország viselkedése NATO-tagországként megfelelő-e 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint "szerencsére" nem az ukrán elnök dönti el, hogy Magyarország viselkedése NATO-tagországként megfelelő-e. Szijjártó Péter ezt arra reagálva írta vasárnap a közösségi oldalán, hogy Volodimir Zelenszkij közölte: "Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő".

A miniszter ezzel kapcsolatban azt írta: "ezt szerencsére nem ő dönti el". A magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek az ukrajnai háborúért. Sok magyar ember - a kárpátaljai magyar közösség tagjai - halt már meg ebben a háborúban - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, ha ez a nyilatkozat azt jelenti: az ukrán elnök tisztelettel megköszöni a magyaroknak, hogy "beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából", és tisztelettel megköszöni, hogy "folyamatosan küldik a segélyeket", akkor "szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is" - írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter. (MTI)