h i r d e t é s

Zacher: A terasznyitást hatalmas rajzás követte, de mi ott leszünk a betegágy mellett és amit tudunk, megteszünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Zacher: A terasznyitást hatalmas rajzás követte, de mi ott leszünk a betegágy mellett és amit tudunk, megteszünk

2021. április 26. - 07:19

A híres főorvos szerint egészen ijesztő volt, amit a teraszok nyitásának napján és azóta a magyar lakosság produkált. 

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A járványügyi adatok szerint még mindig tart a harmadik hullám tetőzése és nem most azonnal lesz meg ennek a böjtje, hanem másfél-két hét múlva isszuk meg ennek a mostani felelőtlenségnek a levét.

Az utcákat, kerthelyiségeket, teraszokat ellepték a tömegek, miután április 24-én újra megnyithattak szabadtéren a vendéglátók. Zacher Gábor óriási felelőtlenségnek tartja, amit látni lehetett. A hatvani kórház főorvosa az Indexnek azt mondta: a féktelen bulizás hatásait két hét múlva megérzi az egészségügy.

„A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért″ – mondta az Indexnek Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa. A toxikológust azután kerestük, hogy április 24-én megnyitottak a teraszok és kerthelyiségek.

Az első félszabad estén bulinegyeddé változott a főváros, a bezártságból hirtelen szabadulva tömegek lepték el a vendéglátóhelyek kiülős részeit, mint ha egy fesztivál lett volna Budapesten. Zacher Gábor nem fesztiválnak nevezné a képeken látottakat, hanem rajzásnak. 

"Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagyfokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam" – fogalmazott Zacher Gábor.

Nem elég az első oltás

A főorvos szerint mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el.

"Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség"

– húzta alá a főorvos, aki arra is kitért, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről. Mint mondta, így elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus. Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük. 

"Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem „aktuális”, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?" – mondta Zacher Gábor. (Index.hu) / borsod24.hu