h i r d e t é s

Zimbabwéban átvette a hadsereg a hatalmat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Zimbabwéban átvette a hadsereg a hatalmat

2017. november 15. - 06:18

A zimbabwei állami tévében jelentették be a hatalomátvételt. - írja a 24.hu

Mugabét megbuktatta a hadsereg - Forrás: Buzz South Africa

Előzőleg szintén katonai tisztviselők tagadták, hogy ez puccs lenn a 93 éves elnök, Robert Mugabe ellen. Azt mondták, az elnök és családja jól vannak, a hadsereg gondoskodott biztonságukról. Úgy fogalmaztak, a katonaság “bűnözők” ellen lépett fel Mugabe köreiben, amint végeztek az akcióval, minden visszatér a normális kerékvágásba.

Korábban lövöldözést lehetett hallani Mugabe fővárosi rezidenciája körül, katonák és katonai járművek jelentek meg Harare utcáin, és szemtanúk három nagy robbanást véltek hallani a város központjában. Hírügynökségi beszámolók szerint a főváros utcáin katonák és haditechnikai eszközök jelentek meg.

Egy kormányzati forrás szerint a hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, akit a katonaság gazdasági és társadalmi nehézségek okozásával vádol. Chombo vezető tagja a Mugabe által vezetett Zanu-PF kormányzópártnak.

Constantino Chiwenga vezérkari főnök hétfőn nyíltan azzal fenyegetett, hogy beavatkozik a politikába, mert értékelése szerint tisztogatás zajlik a kormánypárton belül a függetlenségi harcban részt, háborús veterán vett tagok ellen.

Korábban harckocsikat láttak Harare felé vonulni.

 

24.hu