h i r d e t é s

10 hihetetlen rej­tély, am­it máig nem fejtettek meg

Olvasási idő
10perc
Eddig olvastam

10 hihetetlen rej­tély, am­it máig nem fejtettek meg

2018. május 26. - 12:31

 

Hogy a francba épült meg? Milyen célt szolgált? Hova tűnt? Ki volt az?

Az élet tele van rejtélyekkel, nem tudhatod mivel találkozol a következő utcasarkon. Lehet összefutsz a kedvenc zenészeddel, a kedvenc youtubereddel, vagy csak egy rég nem látott volt osztálytársaddal, aki elől olyan ügyességgel próbálsz elbújni, mintha életed legkeményebb bújócskáját játszanád.

De a nagyvilág is tartogat bőven rejtélyeket, mert a mai napig nem tudni sok mindenről, hogy a francba épült meg, milyen célt szolgált, vagy éppen, hogy hova tűnt.

10 – A Kalahári elveszett városa


Forrás: UK National Archives

Sok mindent képesek vagyunk elhagyni, egy tollat, a fülhallgatónkat, de, hogy épp egy város tűnjön el nyomtalanul?

1885 novemberében Guillermo Farini egy furcsa és titokzatos városról számolt be, amit a Kalahári-sivatagban talált, majd ezt a felfedezést a Berlini Földrajzi Társulatnak és a Nagy-Britanniai Királyi Földrajzi Társaságának is bemutatta. Még ugyanebben az évben megjelentetett egy könyvet is, amiben részletesen leírta a felfedezést. A könyvben olyan titokzatos sziklaalakzatokat írt le, amik azt bizonyították, hogy ezek egy ősi város romjai voltak. Azt állította, hogy a várost egy körív alakjában építették fel, de egyes részei a homok alatt tartózkodtak.

Igaz semmilyen írásos bizonyítékot nem talált, úgy gondolta, hogy a város több ezer éves lehet. Az évek során ezek az eredmények pletykákká váltak az ősi városról, amit mára már teljesen elfedett a sivatag.  

Az évek során rengeteg expedíció indult, hogy megtalálják a város romjait, és megpróbálják bizonyítani Farini igazát. A.J. Clement professzor is megvizsgálta Farini elméletét, és arra a következtetésre jutott, hogy ő bizony soha nem is érte el a Kalahári-sivatagot.

Aztán 2016-ban újabb expedíció indult, ami során olyan falakat és köveket találtak, amik megfeleltek Farini eredeti leírásának. Viszont még mindig nem találták meg a híres várost, amit Farini megtalált és elhagyott.

9 – A Loretto kápolna lépcsője


Forrás: Pinterest

Az 1870-es évek végén az új-mexikói Santa Fe-i Loretto-kápolna építésze váratlanul meghalt az építés alatt, vagyis éppen azután, hogy az már majdnem kész lett. Mekkora mázli, gondolhatnánk, legalább majdnem befejezte a remekművét. De aztán az építők, ahogy körbenéztek, rádöbbentek, hogy a karzatra nem vezet fel semmilyen lépcső. Azonban egy hagyományos lépcső nem lett volna jó, mivel a kápolna eléggé kicsi volt. Így nem tudták, hogy most mihez kezdjenek. Az apácák éppen ezért 9 napig imádkoztak Szent Józsefhez egyfolytában.

A maratoni imádság utáni napon egy kifejezetten furcsa kinézetű ember jelent meg a kápolna ajtajában. Elmondta a nővéreknek, hogy építhet nekik egy olyan lépcsőt, ami beilleszkedne a kápolnába, de cserébe teljes magánszférát kell adniuk a feladat befejezéséig. Így is lett, három hónapig egyedül dolgozott mindössze pár alapvető eszközzel: egy fűrésszel, egy négyzettel, meleg vízzel és fával.

Amikor a lépcső elkészült, az ember anélkül tűnt el, hogy bárki is tudta volna, ki is ő. A lépcső 6,5 méter magasra emelkedett, de ennek ellenére se szögek, se centrális támogatások nem tartották. A csigalépcső önmagában, mindenféle tartóoszlop nélkül elvileg nem tudta volna elviselni a lépcsőn álló emberek súlyát. De akkor hogy állt meg magában ez a különös építmény?

Pár évvel később a kápolna vezetője megvizsgáltatta a fát, és meglepődésükre olyan faanyag volt, ami nem is volt ismert azon a területen.

Az apácák abban az időben úgy hitték, hogy maga Szent József építette nekik. De az, hogy ki volt a rejtélyes ember valójában és hogyan tudta tökéletesen felépíteni a lépcsőt az alapvető eszközökkel, az továbbra is rejtély marad.

8 – Pomorie sírhely


Forrás: Апартхаус Поморие

A bulgáriai Pomorie város közelében, a szőlőültetvények és gyümölcsösök között nem is sejtenéd, hogy egy ember által készített rejtélyre bukkanhatsz. Már pedig itt található a Pomorie sír, aminek szerkezete egy félhengeres boltozat, középen egy üres oszloppal, ami sokkal nagyobb, mint az egész teteje. Ráadásul még egy csigalépcső is megtalálható benne.

A sír becslések szerint a második és a negyedik évszázad között épült, de a helyet csupán az 1950-es évek végén rekonstruálták.

A cseh testvérek és régészek, Karel és Hermann Skorpil több rajzot és feljegyzést is készítettek a szerkezetről és azt feltételezték, hogy ez egy sír. Egyes kutatók azonban úgy vélik, hogy ez valójában egy mauzóleum, amit emlékműként építettek az akkori hősök számára. A kutatás még most is folyamatban van, hogy végre megfejthessük mi is volt ennek az ősi struktúrának a célja, és hogy ki is építette.

7 – Hasfelmetsző Jack


Forrás: Cultura.hu

Na de nézzünk meg valami olyat, amiről azért szerintem sokkal többen hallottatok. Ez pedig nem más, mint Hasfelmetsző Jack legendája.

Történt ugyanis, hogy 1888-ban Londonban az utcákat egy elég sötét sorozatgyilkos járta, aki legalább 5 nővel végzett, akiket meg is csonkított.

Sorozatgyilkosokhoz illően azért ő is elkezdett játszani a rendőrséggel és rengeteg levelet küldött nekik. Persze ez mind arra ment ki, hogy még jobban felhívja magára a figyelmet és segítse, de össze is zavarja a rend éber őreit. Azt persze a mai napig nem tudhatjuk, hogy ezeket tényleg a Hasfelmetsző küldte-e, mivel soha nem kapták el.

Ha esetleg azt hinnétek, hogy a megcsonkított áldozatok miatt kapta a becenevét megsúgom, hogy a rendőrségnek küldött leveleiben hívta így magát.

Az évek alatt rengeteg embert vittek be a rendőrségre, hogy kiderítsék ők járják-e éjszakánként az utcákat és bújnak bele Hasfelmetsző Jack szerepére, de egyik gyanúsítottra se sikerült rábizonyítani a vádakat.

Egy nemrég kiadott könyv szerint egy Lizzie Williams nevű nő lehetett a sorozatgyilkosunk, de az ügy szakértőit nem győzte meg az elmélet. Mondjuk tény, hogy elég szép csavar lenne, ha kiderülne, hogy egy nő állt az egész mögött, de valószínűleg ez már soha nem fog kiderülni.

6 – San Bernado múmiák


Forrás: thisgringotravels.com

Az Andok-hegység által körülvett San Bernardo nevű Kolumbiai város különös titokzatossággal rendelkezik. 1957-ben áradás tört ki a temető területén, így a sírmunkásoknak át kellett helyeznie a maradványokat egy új helyre. Miközben keresgéltek, elképedve látták, hogy sok maradvány teljesen „frissnek” tűnt, semmilyen bomlásnak, vagy oszladozásnak nem volt jele annak ellenére, hogy már elég régóta ott voltak.

Az egyik sírásó, Eduardo Cifuentes figyelmeztette a hatóságokat, és a testek utólagos vizsgálata során kiderült, hogy nem csak természetesen, teljesen megmagyarázhatatlan módon mumifikálódtak, de a ruhájuk is nagyon jó állapotban volt. Erre a jelenségre talán a helyiek diétája adhat magyarázatot, ugyanis olyan egyedülálló gyümölcsöket ettek, mint a guatila és a balu, de mások szerint a környék időjárása és a nagy tengerszint feletti magasság is közre játszik.

De hiába minden, ezek a tippek se magyarázzák meg, hogy a holttestek ruhái miért maradtak ilyen jó állapotban, és miért San Bernardo az egyetlen olyan város a Földön, ahol ilyen természetes módon mumifikálódott testeket találtak. A testek egy része most már múzeumban hever, viszont a múzeumnak nincs semmilyen intézkedése a holttestek megőrzésére, megóvására. Viszont minden logika ellenére a San Bernardo-i múmiák továbbra sem hajlandóak rothadni és bomlani.

5 – Elveszett makkabeus sírok


Forrás: artnet News

Majdnem 150 évvel ezelőtt, kutatást indítottak az elveszett makkabeus sírok megtalálására. A résztvevők között voltak tudósok, történészek, világutazók és még rengeteg ember, de mi lett az eredménye? Hát semmi.

2015-ben azonban régészeti felfedezést találtak a Modi'in melletti Horbat Ha-Gardi közelében és úgy vélték ez lehet a kérdéses sír, de mint kiderült, ez is csak egy zsákutca volt a kutatásban.

De hogy kinek a sírjai is ezek valójában? A világ figyelmét a kutatás során egy zsidó pap, Matthias és 5 fia hívta fel magára, akik a pogányság ellen lázadtak. Amikor a pap meghalt, fia, Júda folytatta a kampányt, és végül sikeresen felmentette Júdeát a Szeleukidoktól, ezzel biztosítva a vallásuk felszabadítását.

Mattathias és fiai folytatták a harcot további területekért, de végül egytől egyig meghaltak egymás után, ahogy a trónra kerültek. Nos, ezek azok az elveszett sírok, amelyeket még ma is keresnek a régészek.

4 – Atlantisz


Forrás: Ezomisztika.hu

Ha már a listát egy elveszett várossal kezdtük gondolhattátok, hogy a leghíresebbet nem fogom kihagyni a videóból ugye?

Még az időszámításunk előtti 4. században mesélt Plátón, egy görög filozófus egy Atlantisz nevű szigetről, ami az Atlanti Óceánon volt és valószínűleg a nagyon korai történelemben Afrika és Európa nagy részét kitette. A történetben a korai athéniak háborút indítottak az atlantisziak ellen, ami végül a sziget eltűnésével zárult. Azért mai ésszel teljesen logikus nem?

Viszont mégse lehet csak úgy legyinteni rá, mert csak van itt 1-2 olyan dolog, ami mellet nem tudnak elmenni a történészek.

Ugyanakkor egyes kutatók előálltak egy elmélettel, ami szerint Atlantisz igazából Krétát jelenti, amit a mínoszi civilizáció lakott és virágzott nagyjából időszámításunk előtt 1400-ban. Ennek a civilizációnak a nagy része ugyanis elpusztult a Szantorinin található vulkán kitörése miatt, a maradékuk pedig a görög félszigetre menekült.

Tény, hogy logikusabban hangzik, hogy a Görögországhoz közel levő Krétáról szólnak a történetek, aminek a népe így vagy úgy eltűnt a szigetről, mint, hogy csak úgy elnyelt a víz egy szigetet az Atlanti óceánon.

3 – A Nagyszebeni kézirat


Forrás: Szabadsag.ro

1961-ig tartott, hogy valaki felfedezze a Nagyszebeni kéziratot, ami 450 oldalt tartalmaz, és az 1500-as évekig nyúlik vissza. Viszont nem ez, hanem maga az írás az, ami előtt szakértők tömkelege áll értetlenül.

Többek között tartalmaz tüzérségi, ballisztikus és többlépcsős rakétákra vonatkozó műszaki előírásokat is és a kézirat részletesen bemutatja egy rakéta kilövésének sikerét több ezer tanú előtt 1555-ben. A kézirat szerzője Conrad Haas, még a rakéta rajzát is mellékelte, amit ő tervezett és épített. Picit azért fura, hogy ilyen jellegű leírásokat tartalmaz egy 16. századi irat nem?

Úgy tartják, hogy ez a kézirat az első olyan dokumentum, amely részletesen leírja a rakétaépítés tudományát. Haas részletesen ismertette továbbá a modern űrhajó, a rakéta-üzemanyag, a folyékony üzemanyag és a delta szárnyak ötletét is. A 16. századi Elon Musk!

Hogyan történhetett, hogy valaki évszázadokkal a modern tudományok előtt már tisztában volt ezekkel? Fényévekkel lekörözte a NASA és más űrprogramok technikáját. Egyszerűen zseniális, de azért egy kicsit ijesztő is.

2 – Dzsingisz Khan sírja

Amint Dzsingisz Kán 1227-ben, 65 éves korában örök nyugalomra tért, számos legenda született, hogy valójában hogyan is halt meg. Vannak, akik azt gondolják, hogy lováról leesve, vagy a kínaiak elleni harc után érte a vég. Mások úgy vélik, hogy életének tüdőgyulladás vetett véget, vagy épp túl sok vért veszített, miután kasztrálták. Nos, nem is tudom, melyik tűnik a legkevésbé rossznak, de nem is ez a lényeg, hanem hogy pontosan hogyan tért nyugovóra.

Ugyanis a Kán kérésére egy titkos helyre temették el, és azok, akik eltemették őt, szépen ki lettek végezve, nehogy bárki véletlenül is elkotyogja hol nyugszik.

Ha ez nem lenne elég, még egy folyót is a sírja fölé vezettetett, biztos, ami biztos alapon. Egy másik sztori szerint viszont 1000 ló vágtatott át a sírja fölött, majd fákkal ültették be a területet. Hát nem bízta a véletlenre… De a terve eddig bevált, ugyanis hiába keresték már rengetegen a sírhelyét, továbbra se tudtak rábukkanni.

1 – A Bermuda háromszög


Forrás: Humans At Sea

Volt már itt elveszett város, sírhely, sziget, de ebben az esetben a helyet tökéletesen ismerjük, csak épp minden más vész el itt. Ez a hely pedig nem más, mint a híres Bermuda háromszög.

Rengeteg repülő zuhant már le, illetve hajó süllyedt már el ezen a Miami, Bermuda és Puerto Rico hármassal jól lehatárolható területen. De mégis mi ennek az oka? Természetesen rengeteg elmélet létezik a teljesen logikusoktól kezdve olyan eszement ötletekig, mint, hogy egytől egyig földönkívüliek rabolták el ezeket a járműveket.

Értitek, mert, ha már repülő csészealjakkal nyomják akkor tuti kell nekik egy repülő.

Viszont van egy pár tényleg hihetőnek tűnő elmélet is. Az egyik az, hogy a területnek a mágnesessége megzavarta az iránytűket és ahelyett, hogy a valós északhoz tudták volta igazítani a pályájukat, a kapitányok totál más irányba mentek. Talán ez a legvalószínűbb, de mégse magyarázza, hogy nyomtalanul eltűntek a hajók. Ha már máshova mentek valahol fel kellett volna bukkanniuk.

Egyes emberek szerint a Golf áramlat a ludas, hiszen egy kisebb hajót, vagy egy kisebb, vízre leszállt repülőt simán elragadhat az áramlat. De akkor hova tűnt a többi?

Ki tudja mi a valós megfejtés.

 

Források: https://pastebin.com/WWNfijQE / tizeslista.blog.hu


 

h i r d e t é s