h i r d e t é s

1400 gyógyszer hiányzik a patikákból, a kormány szerint nincs ok apánikra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

1400 gyógyszer hiányzik a patikákból, a kormány szerint nincs ok apánikra

2019. augusztus 06. - 13:54

Piaci tényezők, de akár az újranyomott csomagolás is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt – a jelenség nem új, csak mostanában többször hallunk róla.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Soós Lajos

Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ami a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka; a felelős minisztérium, vagyis az EMMI szerint ez azonban nem jelent gondot a betegellátásban - mondta Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója az ATV Start című műsorában; az interjút az atv.hu szemlézte.

Marjai a beszélgetés során megjegyezte, nincs pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy a kiesés mekkora problémát jelent  –  például, hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről.

Az utóbbi időben például a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.

A nyilatkozó a több lehetséges okot is felsorolt, melyek magukban is hiányt idézhetnek elő: a készletek nagyságára kihat, hogy külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással. Ráadásul

változott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást, és ha megcsúszik a gyártás, ez is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt.

A hiánynak  pedig piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Marjai Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindig is volt gyógyszerhiány, az ellátórendszerben mindig is megvolt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak beszerezhetőek, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.   

A kérdésre, hogy odafigyel-e valaki, hogy minden gyógyszernek legyen államilag támogatott, azonos hatóanyagú változata is, a szakmai igazgatóa Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felelősségét említette - ez a szerv határozza meg a támogatások mértékét, a HMGYSZ feladata pedig, hogy beszerezzenek minden gyógyszert, amire a betegeknek szüksége van. (nepszava.hu)