h i r d e t é s

200 fát vágnak ki a Normafánál, hogy többen tudjanak parkolni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

200 fát vágnak ki a Normafánál, hogy többen tudjanak parkolni

2019. november 09. - 06:19

 

Túl sokan parkolnak szabálytalanul hétvégente, ezért a fáknak menniük kell.

A kép illusztráció! - Forrás: Utazz másképp!

220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy parkolót alakítsanak ki a Natura 2000-es területen – értesült a 24.hu. Mindezt úgy, hogy az önkormányzatot nem kötelezték arra, hogy a fákat pótolja. A parkolót a „Normafa kapuja” névre hallgató fejlesztés keretében alakítják ki.

Az önkormányzat a portál megkeresésére azt reagálta: meg akarja szüntetni, hogy a látogatók hétvégente a járdán vagy természetvédelmi területeken parkoljanak szabálytalanul. A kerület ezen túl a Normafa Síháznál, a védett erdőtereleten lévő parkolót és a buszfordolót megszünteti. (magyarnarancs.hu)

 

A Hegyvidék Önkormányzat közleménye (2019. november 11. 16:05)

A napokban több helyen foglalkozott a sajtó a Pest Megyei Kormány hivatal határozata kapcsán a Normafa rehabilitációhoz kapcsolódóan kialakítandó Konkoly-Thege Miklós úti parkolót érintő fakivágásról, amellyel kapcsolatban a Hegyvidéki Önkormányzat álláspontja a következő:

A Budapest XII. kerület 9123/1 hrsz.-ú, a Konkoly-Thege Miklós út menti terület nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel.

A jelenlegi murvás parkoló meghosszabbításával nem nő a parkolóhelyek száma, hiszen ezzel egyidőben megszűnik a Normafa Síház előtti területen a több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, és a szintén aszfaltozott, sok helyen olajjal szennyezett buszvégállomás és buszforduló, amelyek évtizedek óta szégyenfoltja a Normafának. Annak területén többek között zöldfelület kialakítását tervezi az önkormányzat. A Konkoly-Thege úton a rendezett parkoló segít megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az autósok szabálytalanul és természetkárosító módon az erdőben, zöld felületen parkoljanak.

Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet.

A sajtóban több helyen felmerült, hogy miért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló. Az épület lepusztult és elbontott vasbeton monstruma területének sorsáról az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. A hamarosan elkészülő új park az ott élők kérése alapján valósul meg.

Rövidesen elbontjuk a védett erdőben évek óta üresen és kihasználatlanul álló Sport Hotel épületét is, ami így több ezer négyzetméterrel növeli a zöldterületet a Normafán.

Visszautasítjuk azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról. A Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az Önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők 80%-a támogatta a Normafa rendbetételét az ott megfogalmazottak szerint. A fejlesztés az ott megfogalmazott és támogatott tervek szerint zajlik.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s