h i r d e t é s

273 budaörsi tanár nyílt levelet írt Orbán Viktornak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

273 budaörsi tanár nyílt levelet írt Orbán Viktornak

2019. április 09. - 07:29

 

A miniszterelnök nem teljesítette ígéretét. 

A következő 1-2 napban nyílt levelünket  -  aláíróívvel együtt – eljuttatjuk az ország összes nevelési, oktatási intézményébe, és kérjük az ott dolgozó kollégák támogató aláírását. Április 30-ig várjuk vissza tőlük a kitöltött aláíróíveket.

Úgy tervezzük, hogy a nyílt levelet, a beérkezett aláírásokkal együtt május elején átadjuk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

- olvasható a közleményükben.

Létrehoztak egy honlapot is az akcióhoz, ahonnan minden letölthető a csatlakozni szándékozók számára, amennyiben intézményükbe küldött levelük nem jut el hozzájuk: budaorsi-level.webnode.hu

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek.

A változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt. Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette. Az emelést 5 részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kaptuk, és a bérünk számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett.

Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el. Meggyőződésünk, hogy ilyen megalázó jövedelemmel "elismert" pedagógusokkal nem lehet az új céloknak megfelelő tudásalapú társadalmat építeni. Pedagógus önbecsülésünk megőrzése, gyermekeink és az ország jövője iránt érzett felelősségünk miatt...

I. ....követeljük, hogy azonnal hozzák meg azokat a döntéseket, melyek lehetővé teszik, hogy a pedagógusbérek számítása ne az ún. vetítési alapból, hanem a mindenkori minimálbérből történjen, és jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét is. (Ez nem igényel további egyeztetést, ez a szakma igénye és az Ön korábbi ígérete volt.)

II. ....követeljük továbbá, hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről. Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz
értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést - fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya...stb. - érintenek.

Csak abban az esetben lehetséges az oktatás eredményességének helyreállítása ill. javítása, amennyiben ezekről a kérdésekről hajlandóak a szakma és az érintettek bevonásával érdemi konzultációra, és készek elegendő forrást biztosítani az oktatás számára.

Budaörs, 2019. április 8. 
 
 


 

h i r d e t é s