h i r d e t é s

300-an nyújtották karjukat egy jó ügyért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

300-an nyújtották karjukat egy jó ügyért

2018. május 03. - 12:23

 

Életmentő segítséget kapnak a vérzékenységben szenvedők – a Hemofília Világnapja alkalmából érkezett adományoknak köszönhetően hiánypótló rendezvénysorozatra is lehetőség nyílik, és gyógykészítményekben is részesülnek.

A hemofília világnapján, április 17-én, a Hemofíliások Világszövetsége arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy a Földön élő 300 millió hemofíliás betegnek csupán a 20%-a kap orvosi ellátást. Ez a betegség nem gyógyítható, de karbantartható. Modern készítmények – elsősorban emberi vérplazmából előállított gyógyszerek – lehetővé teszik a vérzékenységben szenvedő betegek számára is a teljes életet.

Magyarországon az egészségbiztosító nyilvántartása szerint 993 hemofiliás beteget kezelnek (2005-ben még csak 814-et). 1 beteg gyógyszerezéséhez pedig 5 donor plazmájára van szükség, minden egyes nap.

Az egyetlen 100%-ban magyar plazmacentrum, a Vascular Plazma 300 donáció teljes bevételét ajánlotta fel a Hemofíliások Baráti Körének.

Dr. Orosz Viktor, a Vascular Plazma Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

Tudjuk jól, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a magyar hemofiliások és az őket segítők is. 

Ezért a hemofília világnapja alkalmából született az elhatározás, hogy jótékonysági felajánlást teszünk részükre.

Donoraink vérplazmájából készült életmentő készítményeken felül 300 donáció teljes bevételét is a vérzékeny betegek egészségügyi ellátásának javítására fordítjuk.

Csuja László a Hemofíliások Baráti Körének elnöke kifejtette, nagyon fontosnak tartja a kezdeményezést, mert kiemelkedő erkölcsi hatásának köszönhetően ráirányítja az emberek figyelmét avérzékenységben szenvedők problémájára. Hozzátette, a mostani adomány azért is kiemelt jelentőségű, mert egy hiánypótló rendezvénysorozatra fordítják majd, amelynek a célja, hogy megtanítsa a betegeket arra, miként tudnak együtt élni ezzel a betegséggel. 


 

h i r d e t é s