h i r d e t é s

300 ponton írták át a választási rendszert

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

300 ponton írták át a választási rendszert

2021. december 07. - 14:38

A 2022-es parlamenti voksolás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz – jelentette ki Tóth Zoltán választási szakértő. Véleményét ellenzéki győzelem esetére is fenntartja. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tóth Zoltán választási szakértő vette a fáradtságot, és összeszámolta, hogy a Fidesz hány helyen írta át a választójogi szabályokat. Az eredmény: a jobboldal 2010-es kormányra kerülése óta 300 módosítás történt. A Fidesz nagyjából 600 hete van hatalmon. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden második hétre jutott egy változtatás.

Természetesen a módosítások nem mindegyike volt akkora horderejű, mint például a két parlamenti választási forduló megszüntetése. Összességében azonban mindenképpen elmondható, hogy a Fidesz gyökeresen átalakította, jórészt a saját érdekeihez igazította a választási rendszert – hangsúlyozta Tóth Zoltán.

A fideszesek kezdetben nem beszéltek arról, hogy a kettős állampolgársággal a határon túli magyarok választójogot is kapnak, aztán mégis ennek megfelelően módosították az alkotmányt – emlékeztetett a választási szakértő. Ehhez kapcsolódik, hogy azok a külföldön élő magyar állampolgárok, akik magyarországi lakóhellyel rendelkeznek, nem szavazhatnak levélben, csak személyesen. Ez egy másik nagy kör, amely alapvetően érinti a választójog gyakorlását – állapította meg. Bár az Alkotmánybíróság az erről szóló jogszabályt nem kifogásolta, Tóth Zoltán kifejezetten problematikusnak minősítette a magyar állampolgárok ilyen típusú megkülönböztetését. Fontos elem a választókerületek átrajzolása is – folytatta. Sokan végeztek ebben a témában vizsgálatokat, a statisztikai-földrajzi elemzések alapján egyértelmű, hogy a Fidesz a maga javára szabta át a körzeteket. Választástechnikai szempontból Tóth Zoltán korrektnek nevezett egy másik rendelkezést: amennyiben az adott választókerület népessége 10 százalékkal eltér más választókerületek átlagos lakosságszámától, akkor módosítani kell a kerülethatárokat. Ezt a jogszabályi előírást azonban nem tartják be – jegyezte meg.

A Fidesz a választási alapelveket is megváltoztatta. „Egészen felháborító módon kihagyták a választási törvényből azt a szabályt, hogy tilos választáson csalni, és mindenkinek fel kell lépnie a választás tisztasága érdekében” – kifogásolta Tóth Zoltán.

A szavazatszámláló bizottság független (tehát nem a pártok által delegált) tagjainak kilétére korábban a jegyző tett javaslatot, az önkormányzati képviselő-testület ennek alapján döntött. „Radikális és borzalmas változás” – fogalmazott Tóth Zoltán –, hogy elvették a jegyzőtől ezt a jogot, a most érvényes szabályozás szerint a polgármester tesz, és csakis ő tehet javaslatot a szavazatszámláló bizottságok független tagjaira. Így fordulhatott elő, hogy fideszes szimpatizánsok „tömegével kerültek be függetlenként” a szavazatszámláló bizottságokba. Nagy szükség lenne rá, hogy a soron következő parlamenti választásra a szavazatszámláló bizottságok megfelelő módszertani útmutatót kapjanak – hívta fel a figyelmet Tóth Zoltán. Jövő tavasszal ugyanis nem csupán országgyűlési választás, hanem azon a napon a kormány által kezdeményezett négy kérdésben népszavazás is lesz.

Eddig szétválogatták a szavazólapokat az „igen”, „nem” és „érvénytelen” szavazatok alapján. Csakhogy ezúttal ezt nem lehet megtenni. Hiszen a törvényhozó előírta, hogy a négy kérdést ugyanazon a szavazólapon kell szerepeltetni. A módszertani útmutató lenne hivatott eligazítást adni például arról is, hogy milyen sorrendben kell a parlamenti választásra és a népszavazásra leadott szavazatokat összeszámolni. „Embert próbáló feladat lesz, már most sajnálom szegényeket” – konstatálta a választási szakértő.

Tóth Zoltán úgy látja, hogy a jövő évi parlamenti választás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz. Véleményét ellenzéki győzelem esetére is fenntartja. Ha sikerül leváltani a kormányt, akkor – mondta – az ellenzék első és legfontosabb teendői közé kell tartozzon, hogy létrehozzon egy új, a demokratikus normáknak megfelelő választási rendszert.

Adnak egy napot a demokráciának

„A második Orbán-kormány idején kezdett egyre inkább zavarni az a fajta hatalomgyakorlás, ami ráébresztett arra, hogy a kocsmaasztal melletti duzzogás mellett a legkevesebb, amit megtehetek, hogy jelentkezek egy választási bizottságba” – mondta lapunknak Bányai Sándor, aki 12 ezer másik emberrel együtt már csatlakozott a választás tisztasága érdekében indított 20k22 elnevezésű kezdeményezéshez. Az elnevezés azt takarja, hogy a Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA) által indított kezdeményezés legalább 20 ezer szavazatszámlálót delegálna a jövő tavaszi választásra a szavazókörökbe. Mivel az országban 10 285 szavazókör van és a jelölő szervezetek egyenként két tagot küldhetnek egy-egy helyre, az ellenzéki összefogást támogató szavazatszámlálókból több mint 20 ezer lehet. Persze csak akkor, ha lesz elég önkéntes a feladatra.

Bányai Sándor a Népszavának arról beszélt, a ’90-es években kezdett el egy olyan iskolában dolgozni, ahol komolyan és szakmai hozzáértéssel igyekeztek a tanárok valós iskolai demokráciát létrehozni. – Nyolc éve vettem részt először a munkában és a körzetemben a szavazás mindig korrekten zajlott az elsőtől az utolsó pillanatig. A 2018-as parlamenti választás vitatható elemei, a csalás és manipuláció lehetőségének felmerülése azonban egyértelművé tették, hogy a továbbiakban is vállaljam a feladatot – fogalmazott. Bányai Sándor szerint a mostani kiélezett helyzetben talán még inkább fontos ez, így a felhívást meglátva rögtön csatlakozott a 20k22-höz.

A szervezők ugyan minden szavazókörbe két szavazatszámlálót delegálnának, ehhez azonban mintegy 25-30 ezer önkéntes jelentkezését tartják optimálisnak, hiszen ha valaki bármilyen okból időközben kiesik, az illetőt pótolni kell. Ez csak a hazai szavazókörökre vonatkozik, a külföldi szavazókörök megfigyelése nem része a kezdeményezésnek.

Indoklásuk szerint a magyar választások lebonyolításának problémáira és a hiányosságokra több független jelentés is rámutatott már. „A 2018-as országgyűlési választásokat követően rendellenességek sorát tárták fel, ezek egyik oka az volt, hogy a szavazatszámláló bizottságok 40 százalékában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló” – olvasható a 20k22 honlapján. A kezdeményezés a hatpárti összefogás és a velük együttműködő civil szervezetek (például a Számoljuk Együtt Mozgalom) szavazatszámláló-koordinálását segíti. Az önkénteseket technikailag a hatpárti összefogás delegálja majd, ám toborzásukat, felkészítésüket és beosztásukat, valamint szükség esetén a szabálytalanságok jelentésének összehangolását a 20k22 végzi. – Nyugodtabban tudok aludni, ha tudom, hogy hozzátettem a magamét a szavazás tisztaságához – erről már Szelestei Flóra beszélt lapunknak. A fiatal, huszonéves lány azt mondta, a 2018-as választás eredményei „meglepték” és bár évekkel korábban is fontolgatta, hogy jelentkezik valamelyik választási bizottságba, ez akkor inkább a szokatlan helyzet iránti kíváncsiság volt. Ma viszont már komoly kihívásnak tekinti.

Az önkéntesek bárhol bekapcsolódhatnak a választási bizottságok munkájába, a 20k22 pedig szorgalmazza a kisebb településekre való utazást, mivel „a korábbi választások tapasztalatai alapján minél kisebb egy település, annál kevésbé jellemző, hogy elegendő ellenzéki szavazatszámláló van jelen”. Jelenleg az online előregisztráció zajlik, a szervezők igyekeznek a megadott irányítószámok alapján felmérni, hogy milyen arányban oszlanak el az országban a jelentkezők. A következő hetekben zajlik az oktatási anyagok véglegesítése és a beosztási rendszer kialakítása. Ennek során a szervezők felmérik a jelentkezők igényeit, illetve hogy mekkora távolságra tudnak eljutni a választások hajnalán. Mivel valószínű, hogy az önkéntesek nem a lakóhelyük szerinti körzetben tartózkodnak majd a szavazás napján, így előzetesen át kell jelentkezniük az általuk felügyeltbe. A szavazatszámlálás helyszínére egyébként minden önkéntesnek kétszer kell elutaznia, ugyanis a választást megelőző napokban eskütételen is részt kell venniük.

Plusz szabadság

A választás napján több módon (pl. Facebook-csoportokon keresztül) segítenek majd az önkénteseknek, de tiszteletdíjat nem adnak a munkáért és az utazási költséget is mindenki maga fizetni. A választási törvény viszont a bizottsági tagoknak lehetővé teszi, hogy a választást követő napra, azaz hétfőre plusz szabadnapot vegyenek ki. (Népszava)