h i r d e t é s

410 millió forint uniós pénz jött kritikusinfrastruktúra-védelemre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

410 millió forint uniós pénz jött kritikusinfrastruktúra-védelemre

2019. szeptember 16. - 14:23

 

Európai uniós forrásból bővült a katasztrófavédelem eszköz- és járműparkja. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Széchenyi 2020 program keretén belül korszerű, speciális bevetési egységeket szerzett be.

Illusztráció: MTI

Az új eszközök és járművek az eddiginél is gyorsabb reagálást tesznek lehetővé, a kritikus infrastruktúrákat érintő események esetén csökken a beavatkozási idő. A fejlesztés eredményeként a kritikusinfrastruktúra-védelem mennyiségi és minőségi változáson megy keresztül.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a KEHOP-1.6.0-15-2016-00024 azonosítószámú, „Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása” nevű projekt keretén belül húsz darab Volkswagen T6 típusú gépjárművet szerzett be. A járművek korszerű környezetvédelmi rendszerrel kialakított diesel motorral vannak szerelve, és a négykerékmeghajtás miatt nehezebb terepviszonyokon való közlekedésre is alkalmasak. A speciálisan kialakított gépjárművek kivitelezése a BM Heros Zrt. közreműködésével valósult meg.

A járművek rendszerbe állításának köszönhetően valamennyi megyében és a fővárosban a 21. századi elvárások szerinti, környezetkímélő munkavégzésre nyílik lehetőség. A projekt során olyan gépjárművek készültek el, amelyek kárhelyszínen vezetési pontként funkcionálnak, és elősegítik a káresemény kezelésében résztvevő erők és eszközök közötti együttműködést. A rendkívüli események kezelése során nem kizárólag tűzoltási és műszaki mentési feladatok adódhatnak, hanem előfordulhat, hogy árvízi, belvízi védekezést kell koordinálni, vagy éppen téli időjárás okozta válsághelyzetet kell kezelni. Ilyenkor a beavatkozáshoz használt felszereléseken kívül a döntés-előkészítést támogató eszközökre, például különböző informatikai berendezésekre is szükség van. Az új járművekben ezek is helyet kaptak. Mindennek köszönhetően hatékonyabbá válik a katasztrófavédelem működése, a korszerű eszközökkel gyorsul az információszerzés, könnyebben megtehetők a szükséges intézkedések.

A projekt eredményeként csökkenthető a természeti katasztrófák kockázata, erősödik a katasztrófákkal szembeni ellenálló-képesség.

A katasztrófavédelem 2014 óta dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé tegye járműparkját. A kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységeket finanszírozó KEHOP-1.6.0-15-2016-00024 azonosítószámú projekt támogatási összege 410 millió forint volt.


 

h i r d e t é s