h i r d e t é s

420 ezer fölött a munkakeresők és munkanélküliek száma

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

420 ezer fölött a munkakeresők és munkanélküliek száma

2020. május 28. - 06:44

 

Új fogalmat tanulunk: “potenciális munkaerő-tartalék”

A kép illusztráció!

A járványügyi vészhelyzet kihirdetése után egy hónappal, áprilisban mintegy 428 ezer főre nőtt a „potenciális munkaerő-tartalék” – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adataiból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg embert bocsátottak el a koronavírus okozta megszorítások miatt.

A Statisztikai Hivatal szerint azoknak az embereknek a száma növekedett jelentősen, akik a „személyes kapcsolat korlátozása miatt nem tudtak aktívan munkát keresni”, tehát a járványügyi korlátozások, a közösségi távolságtartás akadályozta meg őket

A potenciális munkaerő-tartalék kategóriájába sorolják mindazokat, akiket a köznyelvben egyszerűen csak munkanélkülinek hívunk: nem csak a „hivatalos munkanélküliek”, hanem azok is, akik inaktívak, tehát szeretnének dolgozni, de nem tudnak munkába állni két héten belül. A KSH munkanélküliségi-adatai lakossági kérdőíves kutatásból származnak

Az adatokból az is kiderül, hogy a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai közül a legtöbben azok tértek haza április hónapban, akik a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, a szállítás, a raktározás és az építőipar területén dolgoztak. Vagyis rengeteg, külföldön vendégmunkásként dolgozó magyar veszthette el állását.

A távmunkában vagy otthonról, azaz home office-ban dolgozók száma is megnőtt: 2020 áprilisában 16,7 százalék volt az arányuk, ami a tavalyi év adatainak a tízszerese.

A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatói egyébként előző héten Google-keresésekből próbálták rekonstruálni a munkakeresők számát: az akkor tippelt több mint 400 000 fővel nem lőttek nagyon mellé. (merce.hu) / Nyomtass te is!


 

h i r d e t é s