h i r d e t é s

65 ezer forint a karácsonyi nyugdíj Szlovákiában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

65 ezer forint a karácsonyi nyugdíj Szlovákiában

2019. november 30. - 17:37

 

A jövő héten kezdik el folyósítani a karácsonyi nyugdíjat. Az idei járadék-kiegészítés a tavalyi duplája lesz, és mintegy 200 ezerrel többen szereztek rá jogosultságot, mint 2018-ban.

A kép illusztráció! - Forrás: felvidek.ma

Már szlovákiai hagyománnyá vált, hogy év végén az állam megajándékozza egy kis pluszpénzzel a nyugdíjasokat. „A Szociális Biztosító hétfőtől, december 2-ától kezdi kifizetni a karácsonyi nyugdíj-kiegészítést. Azok, akik jogosultak rá, a decemberi járadékukkal egyszerre kapják meg készpénzben vagy a számlájukra. Nem kell külön kérni, a biztosító hivatalból megvizsgálja, ki jogosult, s automatikusan kifizeti” – tájékoztatott Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. 

Az idei nyugdíj-kiegészítés a tavalyi duplája lesz. 2018-ban a juttatás felső határa 100 euró volt, az idén 200 euró. Ezt a maximális összeget a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapják, akiknek a havi járandósága nem haladja meg a létminimum összegét, ami jelenleg 210,21 euró. Ebben az évben többen jogosultak a segélyre, ugyanis megemelték azt a határt, ameddig jogosultságot lehet rá szerezni. Eszerint jár mindenkinek, akinek a havi járadéka nem lépi túl a 658,50 eurót. Ez azt jelenti, hogy most lényegesen többen számíthatnak karácsony előtt pluszpénzre – az előrejelzések szerint csaknem 1,3 millió nyugdíjast ajándékoznak meg. 2018-ban 1 179 494 karácsonyi nyugdíjat folyósítottak. 


Forrás: ujszo.com

A támogatás alsó határa 13,04 euró, vagyis a kiegészítés 200 és 13 euró között mozog. Az, hogy konkrétan ki mekkora összeget kap, a havi járadéka nagyságától függ. Minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál kevesebb kiegészítésre jogosult. Akinek a járadéka alacsonyabb 210,21 eurónál, az 200 eurót kap ajándékba. Akinek az összbevétele 210,21 és 420,40 euró között mozog, annak a nyugdíj-kiegészítése 200-124,33 euró között lesz. Akinek pedig az össznyugdíja 420,41 és 658,50 euró között van, az 98,85 és 13,14 közötti pluszpénzre számíthat. A Szociális Biztosító a honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki ellenőrizheti a karácsonyi nyugdíját. 

Az ünnepek előtti járadék-kiegészítés feltételeit szabályozó jog-szabály értelmében a karácsonyi nyugdíj lényegében nem igazi nyugdíj, hanem egyfajta szociális segély, mellyel elsősorban az alacsony bevé-telű nyugdíjasokat támogatják az állami költségvetésből. A támogatás nagyságára nincs hatással a nyugdíj típusa – a juttatásra az öregségi, korengedményes, rokkantsági és özvegyi nyugdíjasok egyaránt jogosultak. Azoknak is kifizethetik, akik külföldről vagy a 2. pillérből kapnak járandóságot, illetve szolgálati nyugdíjban részesülnek. Abban az esetben, ha valaki egyszerre többféle nyugdíjat is kap, összeadják az összes járandóságát, és a végeredmény alapján számolják ki a karácsonyi kiegészítés összegét. A támogatást külföldre nem folyósítják. (sza) / ujszo.com


 

h i r d e t é s