h i r d e t é s

75 éve ért véget a 2. világháború Európában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

75 éve ért véget a 2. világháború Európában

2020. május 08. - 17:54

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások a győzelem napi megemlékezések forgatókönyvét is átírták, pedig idén van a 75. évfordulója a második világháború európai befejeződésének, ezért a kontinensen a szokásosnál is nagyszabásúbb ünnepléseket terveztek volna.

Az orosz légierő kötelékben repülő harci repülőgépei a moszkvai Vörös tér felett a győzelem napja alkalmából tartott légi bemutatón 2018. május 9-én. Oroszországban ezen a napon ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 73. évfordulóját. - Fotó: Szergej Ilnyickij / MTI / EPA

Az európai országok vezetői ehelyett visszafogott ceremóniákon emlékeztek meg a VE Day-ről, hiszen a legtöbb helyen még javában érvényben vannak a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések.

Az Egyesült Királyságban kétperces néma csenddel adóztak a világégésben elesettek emléke előtt, a nap folyamán a királynő mond majd beszédet a televízióban.

német kancellár, Angela Merkel és a francia elnök, Emmanuel Macron is visszafogott ceremónián emlékezett, üres terektől, utcáktól körülvéve, az őket kísérő kisszámú küldöttségek tagjai is tisztes távolságban álltak egymástól.

Az ilyenkor szokásos tömegrendezvényeket mindenütt törölték, a megemlékezés főszereplőinek számító háborús veteránok pedig otthonaikban vannak, hiszen életkoruknál fogva kiemelten veszélyeztetettnek számítanak.

Hasonlóan visszafogott emlékezések várhatók majd az egykori szovjet tagköztársaságokban is szombaton: Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban sem lesznek tömegrendezvények.


A győzelem napja Fehéroroszországban, a légiparádé főpróbája - Forrás: MTI/MTVATaccjana Zenkovics

Vlagyimir Putyin orosz elnök a 75. évforduló alkalmából különösen nagyszabású ünnepre készült, több mint 15 ezer katona részvételével, és ott lett volna a francia és a kínai államfő is, ám az eseményt bizonytalan időpontra halasztották a járvány miatt. Helyette Putyin a Vörös tér melletti világháborús emlékműnél virágokat helyez majd el szombaton, míg az orosz légierő gépei bemutatót tartanak.

1945. május 9-e első perceiben írták ünnepélyesen a hitleri Németország hadserege, a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról szóló nyilatkozatot, amely már május 8-án éjjel 23 órakor életbe lépett, ezzel a második világháború - az európai hadszíntéren - véget ért.

Az antifasiszta koalíció teljes győzelmével végződő második világháború volt az első, a Föld teljes egészére kiterjedő fegyveres konfliktus, amelyben 61 állam (az akkori emberiség 80 százaléka) vett részt.

40 ország területén és az összes óceánon folytak a harcok, 110 millió katona állt fegyverben. A katonai áldozatok számát 27 millióra, a civilekét 25 millióra teszik. (Euronews)


 

h i r d e t é s