h i r d e t é s

A baloldal színeváltozása

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A baloldal színeváltozása

2022. január 23. - 07:43

 

Hosszas írásban fedezi föl magának a Mércében* Szijártó Imre, a régi, a szociáldemokraták százéves programja, az eurokommunizmus ötven éve zajlott története óta evidensnek tekintett igazságot: a baloldal befeküdt a (kapitalista) Rendszernek. 

A kép illusztráció! - Forrás: Oddly Cute Pets

Hát, egy újszülöttnek minden vicc új!

Nincs is ezzel baj! Baj azzal van, hogy Szijártó nincs tisztában egy elemi számtani feladvány megoldásának módjával: egy törtet nem lehet kivonni egy másikból, ha azokat nem hozzuk közös nevezőre. Illetve hamis eredményt kapunk, ha rossz közös nevezőt találunk!

Szijártó az utóbbi hibába esik!

Három jelentős esemény kapcsán keres, baloldali osztály- illetve eszmeáruló közös pontokat.

1./ Az első világháború előtti, illetve eleji nagy nacionalista felbuzdulás a részes államok mindegyikében a baloldal teljes asszisztenciájával zajlott, az internacionalizmus eszméje ide vagy oda!
Ekkor az egész baloldali eszmekör a sublótba került.

Igaz az állítás? Igaz! csak annyi megjegyezni valóm lenne, hogy a felsorolt, csekély számú kivételek sorában talán Jean Jaurěs és Heinrich Mann, illetve Jászi Oszkár és Károlyi Mihály is említést érdemelt volna.
De hát, ez ízlés dolga.

2./ A 2001. szeptemberi esemény, a World Trade Center lerombolása után (ürügyén?) a terrorizmus elleni harc jeligére bevezetett szigorú intézkedések, melyek azóta is érvényben vannak, a személyi szabadságot, a levéltitkot sértő, a a többi korlátozó rendelkezés nem váltotta ki a baloldal tiltakozását.
Sőt, ezeket teljes támogatásukról biztosították.

Igaz ez az állítás? A lényeget illetően igaz!

Apró (apró?) megszorításokkal:

 • a terrorizmust lehet mondva csinált ürügyként kezelni, de a ténye, a veszélye nem kérdéses. Így az sem, hogy védekezni kell ellene!
  A kétkedők kérdezzenek meg izraeli, londoni, barcelonai, párizsi, brüsszeli, berlini, torinói, amszterdami hozzátartozókat a tárgyban.

És ebből a szempontból sajnos mindegy, hogy ki képezte ki Bin Ladent.

 • a Big Brother, állandó szemmel tartásunk nem feltétlenül a reptéri kellemetlenségekben csúcsosodik ki, melyeket a szerző mintegy fő korlátozásként emel ki.
  Ennél sokkal fontosabb a mobilunkba, kocsinkba rejtett (vagy nem is nagyon rejtett) GPS, az utcai, irodai, középületekben elhelyezett kamerák tömege, a bankkártyánk alapján lekövethető mindennapos életünk összes vásárlási, utazási, egyéb szokása.
 • mellesleg és főként, mindezt nem a gonosz kapitalisták ármánya és az áruló baloldal szemet hunyása okozta: hanem az informatika elkerülhetetlen fejlődése.
  Mely nélkül ma már, tetszik, vagy sem (nekem sem), a terrorizmustól függetlenül sem lehetünk meg.
  Ahogyan a Szövő Jennyt is hiába törték össze a géprombolók, ugyanolyan eredménytelen protestálni ez ellen is.

Tudomásul kell venni, hogy a világ megváltozott, nincs többé a magánéletnek szentsége, nincs többé levéltitok, és a többi!

3./ A kakukktojás a listán, az eltévesztett közös nevező a pandémia miatt bevezetett korlátozások rendszere és gyakorlata.

Melynek körében a baloldal szintén elárulta az eszmekört! Meghülyítették az embereket, elhitették, hogy a járvány elleni védekezés során szükségszerűen korlátozzák a jogaikat, e korlátozásokat nem is fogják visszavonni, mint ahogy a terrorizmus elleni harc ürügyén bevezetett korlátozásokat se vonták vissza.
(A szerző mély önkritikát is gyakorol: kezdetben őt is bepalizták, de mostanra felnyílt a szeme!)

A rendkívül bő lére eresztett fejtegetés során még szegény TGM is pellengérre kerül, mint átvert egyén, aki szerint a pedagógus szakszervezeteknek nem a kötelező oltás ellen, hanem mellett kellene kampányolniuk.

(Én Gazsival sok mindenben nem értek egyet, a kapitalizmus-kritikáját illetően általánosságban igen, ezzel a megállapításával pedig maximálisan!)

A szerző, miközben az elvesztett/elorzott szabadságjogainkat siratja, elfeledkezik arról, hogy rendkívüli körülmények közt zajló háború van!

A tudomány (logikus) álláspontja szerint a járványt átoltottsággal és szükséges korlátozó intézkedésekkel lehet megállítani és legyőzni!
Én elfogadom: ők értenek hozzá! És ésszerű ellenérvet egyet sem hallottam.

Akkor mi a baj? Hol történt itt speciel árulás, behódolás?

Kérdem a szerzőt: háborús viszonyok közepette ki sztrájkol az elsötétítési előírások, a légópince, a kijárási- és lakhely-elhagyási tilalom, meg az egyebek miatt?
Aki akar, menjen föl a tetőre szőnyegbombázások idején, de ne gyártson hozzá ideológiát!

Ami pedig a járvány előtti életünket illeti: igen, az soha többé nem tér vissza a maga teljességében!
De nem azért, mert a korlátozó, illetve a különleges felhatalmazást biztosító rendelkezéseket nem fogják visszavonni (most nem Orbánról beszélek).

Hanem, mert a félelem a járványtól, vagy maga egy/több új járvány velünk marad. A klímakatasztrófával, a neonácizmussal, az újfasizmussal, a populizmus előretörésével, a világszegénységgel egyetemben.

*(https://merce.hu/2022/01/22/elvtarsak-ezt-beneztuk-a-baloldal-esete-az-autoriter-jarvanykezelessel/)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s