h i r d e t é s

A basaharciak nem számítanak?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A basaharciak nem számítanak?

2020. szeptember 15. - 18:50

 

2020. július 23-án jelent meg egy cikk a CIVILHETES-en arról, hogy a Pilismaróthoz tartozó Basaharc egy részén 2018. június 5. óta nem jutnak vezetékes ivóvízhez az ott élő emberek.

Szlatinai lászló (b) és Nunkovics Tibor (j)

A nyáron megjelent cikkben részletesen bemutattuk az okokat és a következményeket is. Ennek a  cikknek és az ott élőkkel folytatott beszélgetések hatására Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Dr. Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszterhez. Az írásbeli választ igénylő kérdés címe: „A basaharciak nem számítanak?” címmel került benyújtásra 2020. augusztus 30-án.

Az írásbeli kérdésre Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt.
Az államtitkár szeptember 11-ei válaszában személyes álláspontjának is hangot adott, ugyanis egy teljes bekezdést szentelt annak, hogy felhívja Nunkovics Tibor figyelmét arra, hogy álláspontja szerint "a felelős országgyűlési képviselői tevékenység komolyabb munkát jelent ellenőrizhetetlen sajtóhírek minisztérium részére történő beidézésénél."

Az államtitkári válasz további része arra korlátozódott, hogy a kérdéssel nem a minisztérium foglalkozik, hanem a területileg illetékes önkormányzat. Illetve emlékeztetett arra, hogy Pilismarót polgármestere és a teljes képviselőtestület lemondott, így az új választásokat követően lehet majd a kérdést az új polgármesterrel egyeztetni és kezelni.

Az is kiderült, hogy az államtitkár nem járt el kellő alapossággal és körültekintéssel el a választ illetően, hiszen, ha ismerné az ügy részleteit, akkor nem írta volna azt, hogy "Pilismaróton, így a kérdésben megjelölt Basaharc településrészen is a vízközműszolgáltatások elvégzése az ellátásért felelős Pilismarót község Önkormányzatának a feladata…"
Ugyanis 2018. június 5-én Pergel István polgármester arról tájékoztatta a basaharci ingatlantulajdonosokat, hogy a vízvezeték átkerült a DMRV Zrt.-hez, így ezután az ellátásért már nem az önkormányzat a felelős.
A mai napon 10 órakor fogadta Nunkovics Tibort, Harvay Pétert és a Basaharcon élők képviseletében Szlatinai Lászlót Balogh Zsolt, a DMRV Zrt. műszaki igazgatója. A vízmű nagyon rugalmasan állt az ismert és ismertetett problémához, a megbeszélés nem a felelősök keresésére, hanem a megoldás megtalálásra koncentrált. Ennek tükrében erősen kérdéses, hogy az ITM részéről milyen forrás alapján születhetett meg a válasz az országgyűlési képviselő kérdésére.

A CIVILHETES cikkét Schanda államtitkár "ellenőrizhetetlen sajtóhírnek" minősítette, amelyet pedig éppen ma hitelesített Balogh Zsolt műszaki igazgató, azzal, hogy igazat adott Szlatinai Lászlónak azután, ahogy elmondta milyen feltételek mellett jutnak ivóvízhez a Basaharcon élő családok. Ez pedig egybevág a korábban megírtakkal.

A megbeszélés eredményesen zárult, a felek úgy álltak fel tárgyalóasztaltól, hogy pontosan megismerték annak a menetét, hogyan juthatnak vezetékez ivóvízhez. A jövőben is követni fogja lapunk az események alakulását.


 

Kommentek

h i r d e t é s