h i r d e t é s

A "Big pharma" sorban áll egy sziráki laboratórium ajtajában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A "Big pharma" sorban áll egy sziráki laboratórium ajtajában

2021. január 02. - 16:04

 

A Reuters tudósított egy szenzációs magyar eredményről, a Szirákon, Dr. Lukács Noémi laboratóriumában előállított antitestekről, amelyekért a világ gyógyszeriparának összes óriása sorban áll.

Dr. Lukács Noémi - Forrás. Reuters

Az amerikai Pfizer-től a németországi BioNTech-ig – tájékoztatott Botos László, az MVSZ Amerikai Országos Tanácsának elnöke.

A biológus egyetemi tanár, Dr. Lukács Noémi nyugdíjas éveiben hazatelepült szülőfalujába, Szirákra, és földszintes szülőházának egy részében világszínvonalú laboratóriumot alakított ki.

Itt működik cége, az English & Scientific Consulting Kft., más néven SCICONS, amely egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója a kettős szálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutató anyagnak, azaz bizonyos monoklonális antitesteknek.

A dsRNS a szaporodó vírusok mellékterméke. Ugyancsak mellékterméke a dsRNS a készülő koronavírus-elleni oltóanyagoknak. Életbevágóan fontos, hogy a forgalomba kerülő oltóanyag mentes legyen bármilyen genetikai mellékterméktől.

Ennek a mellékterméknek a kimutatását végzi a Dr. Lukács Zsuzsa cége által előállított antitest.

A Szirákon előállított antitestekből pár gramm elég a világ összes gyógyszergyártója szükségleteinek kielégítésére. Az innen postázott adagokat mikrogrammban mérik.

A Reuters megemlíti, hogy nem csak a Pfizer, hanem a német BioNTech is vásárlója a sziráki cégnek. Ráadásul a BioNTech ugyancsak egy magyar asszonynak köszönheti jelenlegi főszerepét, a koronavírus ellenszeréért folyó versenyben. BioNTech Karikó Katalin, a cég alelnökének szabadalmára épít.

Az egész emberiséget érintő koronavírus ellenszeréért folyó világméretű kutató-versenyben kiemelkedő teljesítmény született egy kis magyar faluban, és kiemelkedőt teljesítettek e téren magyar asszonyok. (Reuters) / Facebook


 

Kommentek

h i r d e t é s