h i r d e t é s


A digitalizáció rúghatja be a rozsdás gazdasági motort

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A digitalizáció rúghatja be a rozsdás gazdasági motort

2017. június 14. - 20:04

 

A fenntartható gazdasági növekedés egyetlen motorja a termelékenység, amelynek a hatékonysága lényegében a digitális innováció révén növelhető leginkább a General Electric (GE) szerint. - írja a magyaridok.hu.

Forrás: pixabay.com

A vállalat éppen ezért a jövőben azokra az iparágakra és termékekre összpontosít, amelyekben a gyártási folyamat és maga a termék is digitalizálható – hangzott el tegnap a GE Power veresegyházi gyárában tartott szakmai eszmecserén.

Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke kiemelte, hogy a cég az elmúlt két évben 33 milliárd forint befektetéssel mintegy 2500, nagy hozzáadott értéket előállító, digitális szolgáltatásokkal támogatott munkahelyet hozott létre Magyarországon.

A vállalat célja továbbra is az, hogy az adatelemzésre épülő megoldásokkal növelje az előállított értéket, és ezzel hozzájáruljon a magyar gazdaság átalakulásához.

Minderre már csak azért is szükség van, mert az Európai Unióban a bruttó hazai termék (GDP) alakulása nem túl fényes.

Forrás: magyaridok.hu

A 2008-as gazdasági világválságból a közösség csak nemrég lábalt ki, ami a számok nyelvén annyit tesz, hogy a GDP ma mindössze három százalékkal haladja meg a tíz évvel ezelőtti értéket.

Összevetve azzal, hogy az Egyesült Államok GDP-je 10, Ausztráliáé pedig 22 százalékkal magasabb, mint a válság előtti évben volt, felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós országoknak valamit lépniük kell. Minden jel arra mutat, hogy a megoldás a digitális innovációban rejlik.

– A digitalizáció révén egyre olcsóbbá válik az értékes gépek, berendezések működése során keletkező adatok begyűjtése és elemzése

– mondta Lencsés Gergő, a GE Power Veresegyház gyárigazgatója, majd hozzátette: ez azért lényeges, mert a korábbi, statisztikára épülő, pontatlan karbantartási modellekhez képest hatalmas változást hoz a termelés hatékonyságában.

A vállalat számításai szerint 2020-ra mintegy ötvenmilliárd gép és berendezés csatlakozik majd az internethez, köztük tízezer gázturbina, 68 ezer repülőgép-hajtómű, százmillió fényforrás és 150 millió gépjármű.

Ezek adott esetben egymással is képesek lesznek kommunikálni a világhálón, az ember segítsége nélkül.

A rendszert a dolgok internetének nevezzük. Lencsés Gergő elmondta, hogy jelenleg az erőművekben gyűjtött adatoknak mindössze 2 százalékát elemzik, de nem is biztos, hogy minden egyes adatot analizálni és tárolni szükséges.

Példaként említette, hogy egy személyszállító repülőgép egyetlen hajtóműve egy rövidebb utazás során több adatot generál, mint Magyarország lakossága a Facebookon egy teljes nap alatt. Mindenképpen érdemes megszűrni, hogy egyáltalán milyen információkra lehet szükség.

magyaridok.huh i r d e t é s

betöltés...

;