h i r d e t é s

A DK szerint ártalmas, ha debrecenben népszavaznának az akkugyárról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A DK szerint ártalmas, ha debrecenben népszavaznának az akkugyárról

2023. január 30. - 19:02

Nincs egyetértés: már azok is vitáznak, akik ellenzik a debreceni akkumulátorgyár megépítését. Az LMP népszavazást kezdeményez, a Civil Fórum Debrecen Egyesület viszont ezt nem támogatja. Azt mondják, más módon tiltakoznak.

A CATL németországi gyára - Fotó: MARTIN SCHUTT/dpa Picture-Alliance via AFP

Debrecenben az akkumulátorgyár megépítése ellen a helyiek közül a legtöbben tiltakoznak, tüntetés is volt már, és elindult több népszavazási kezdeményezés is. Ugyanakkor a Civil Fórum Debrecen Egyesület nem támogatja a népszavazást, ők más módon fejezik majd ki az ellenállásukat. Hogy miképp, azt egyelőre nem árulják el.

Én azt gondolom hogy a visszamenőleges hatály, az nem teszi lehetővé, hogy jogi úton, ez már egy közéleti politikai kérdéssé vált, ez egy beruházás, ebben a kérdésben a közéletnek, a debrecenieknek kell dönteni tehát ez meghaladja már a jognak a kereteit

– fogalmazott Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum Debrecen egyesület elnöke.

Egyetért az elnökkel a DK debreceni parlamenti képviselője is.

Aki most népszavazást kezdeményez itt Debrecen városában, az egyszerűen politikai pártként nem tesz mást, mint árt ennek az ügynek. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy amire ez a népszavazási kezdeményezés, ha átmegy, akkor ez a gyár már bőven épülni fog

– mondta Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője.

Az LMP viszont nem így gondolja, országos népszavazást is kezdeményez, oldalukon már gyűjtik az aláírásokat.

A Magyar Narancs decemberben írta meg, hogy Magyarországon 28 főleg ázsiai hátterű tulajdonossal rendelkező akkumulátor gyár épült, vagy épül. Egyebek közt, Gödön, Komáromban, Gödöllőn, Tatabányán, vagy épp Miskolcon. (atv.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!