h i r d e t é s

A felhők nem hoznak esőt magukkal, szél söpör végig az országon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A felhők nem hoznak esőt magukkal, szél söpör végig az országon

2019. március 26. - 06:05

 

Hétfőtől hidegfront vonul át felettünk, amely mögött több fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk: éjszaka gyenge fagy kialakulhat, a nappali felmelegedés mérséklődik. - írja az Időjárás.hu.

Virágzik a mocsári kockásliliom Somogy megyében. Forrás: MTI Fotó: Varga György

Kedden délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, csapadék nem várható.  Délután a változó mennyiségű gomolyos felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A légmozgás többfelé megerősödik, a délutáni csúcsértékek 8, 14 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden nem érkezik időjárási front térségünkbe, a szélre érzékenyek panaszai felerősödhetnek és a lehűlés is okozhat humánmeteorológiai tüneteket. - írja a meteoklinika.hu

Kedden frontmentes lesz az idő, azonban a hétfőn átvonuló hidegfront mögött hideg légtömegek érik el térségünket, ennek hatására a nappali felmelegedés mérséklődik, és helyenként visszatérhetnek a hajnali fagyok is. A lehűlésre érzékenyek hidegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak: általános lehet a görcsös fejfájás, az izom-és hasigörcs, valamint a vérnyomás-ingadozás.

A front mögött a hideg levegőt szállító északnyugati irányú szél megerősödik és viharos széllökések is előfordulhatnak elsősorban a Dunántúlon és a magasabban fekvő területeken. A szélre érzékenyek körében gyakori tünet lehet a kínzó, egész napon át tartó fejfájás, emellett nyugtalanabbnak és stresszesebbnek érezheti magát a megszokottnál. A tünetek mérséklése és megszűntetése érdekében fogyasszon több folyadékot és próbálja meg tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket.

Azokon a tájakon, ahol fagypont közelében vagy alatt alakul az éjszakai hőmérséklet, kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, azonban intenzív tünetekre nem kell számítani.

A szabadtéri programokat nem zavarja csapadék, de a hűvös, szeles időben alacsony hő-és komfortérzettel, valamint megfázásveszéllyel célszerű számolni. Szabadtéri tevékenységek esetén öltözzön rétegesen.

A pollenterhelés csökken, de a nyár pollenkoncentrációja várhatóan országszerte a közepes-magas tartományban alakul.

A közlekedést az erős, időnként viharos oldalszél nehezíti. Az erős, viharos széllökések hatására csökken a menetstabilitás, faágak törhetnek le, illetve ideges, ingerlékeny és figyelmetlen sofőrök is fokozhatják a balesetveszélyt! Legyen nagyon körültekintő és vezessen óvatosan!

Vezető tünetek a mai napon: fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s