h i r d e t é s

A Fidesz már megnyerte a debreceni önkormányzati választást?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Fidesz már megnyerte a debreceni önkormányzati választást?

2019. július 09. - 14:45

 

A látszat szerint - ami esetleg csalhat is-, a debreceni ellenzék nyári szabadságon van. Május 26-án a nagy hármas /LMP /úgy 2 százalék körül mérik/, a Jobbik /van talán 4-6 százalék a városban/ és a Momentum /8-11 százalék körül lehetnek maximum Debrecenben/ bejelentették, hogy a 21.század?? pártjaiként általuk történelminek mondott szövetséget hoztak létre. 

Ez ha jól számolom közel három hete volt. Akkor az urak arról beszéltek, hogy majd lesz polgármester -jelöltjük, majd lesz programjuk, majd lesz 23 egyéni jelöltjük, és persze - hiszen ez a legfontosabb - lesz kompenzációs listájuk. Majd lesz... Azóta csend, egy kukkot sem szóltak, valószínűleg készül a nagyívű program és a sok-sok jelöltből kell kiválasztani a lehető legjobbat. Gigászi küzdelem lehet az indulásért. 

Arról csiripeltek a verebek a kertünkben, hogy két Jobbikos "nagyágyúban" is gondolkoznak polgármester -jelöltként. Egyikőjük a párt városi frakciójának jelenlegi vezetője, a másik levente, a Duna -parti zsidó emlékműnél - büntiből - virágot elhelyező regionális akárki. Vajon a Momentum miért nem ragadta meg a lehetőséget, és maga indít polgármester -jelöltet. Tök mindegy, a reménytelenség szövetsége nagy taslit kaphat a Fidesztől.

A Civil Fórum a múlt héten bejelentette nagyon kell és önállóan indulniuk, nekik is majd mindenük lesz. Persze lényeg a listán van, melynek a vezetőjére - egy hely csak lesz gondolják - nagy tétben fogadnék. 2014-ben a polgármester-jelöltjük nem volt arra alkalmas - gondolom én-, hogy a listát vezesse. Az elnök - aki ugye aki 2002-óta ott civileskedik a tűz közelében, lett a listavezető. Hogyan is van ez? De akkor miért indították el hölgyet? Könyörgöm, kilógott már akkor, aminek kellett. Most a bejelentésen kívül körülöttük is csend van. Nem mintha oly sokszor hallatták volna hangjukat az elmúlt közel öt évben. Úgy tűnik, a város civiljei körül nincs gond. Nem emlékszem, hogy hallatták volna például a hangjukat az ellen, hogy Debrecenben még az ingyenes ételosztásért is közterület használati díjat kell fizetni. De a hajléktalanok város központból történő kitiltása sem ihlette meg őket. De lehet, csak rosszmájú vagyok.

A többi párt körül néma csend van. Biztos lázas egyeztetések folynak, de az miért tartozna ránk, debreceni polgárokra? Suba alatt nő a pálma, akarom mondani a jelölt. Nem kell azt elkapkodni kérem.Majd a hosszú, forró nyár után jön az ősz, és már itt is a kampány. Amire persze egy forintot is fölösleges az ellenzéknek költenie. 

Pató Pálok országában élünk, ez a város ennél az ellenzéknél jobbat érdemel, de ez jutott. Októberben lesz 24 fideszes a testületben, és 9 őfelsége ellenzéke, akik a listáról jutnak majd be, mert egyéni mandátum megnyerése a mai lerongyolt állapotában ez az ellenzék képtelen. Nem lepődnék meg azon sem, ha szavazóik egy része otthon maradna, hiszen az a mostani bohózat, még a reményt is elveszi annak, hogy 21 év narancsos uralom után picinyke esély van a változásra. A debreceni ellenzék már régen feladta a harcot, most is csak a kilenc hely egymás közötti elosztása a tét. Ennél még egy gittegyletnek is komolyabb céljai lehettek. A Fidesz már nyugodtan pezsgőzhet - nem mintha bármikor is komolyan vették volna ezt az ellenzéket-, újabb öt évig lehet mutyizni, a haverok zsebébe egy kis aprót tömni. Debrecenben marad a Fidesz uralom. 


 

h i r d e t é s