h i r d e t é s

A fideszesek tartózkodtak, amikor a nők elleni erőszak felszámolásáról szavazott az EP

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A fideszesek tartózkodtak, amikor a nők elleni erőszak felszámolásáról szavazott az EP

2019. november 29. - 07:10

 

Az Isztambuli Egyezményt jelenleg hét uniós tagállam nem ratifikálta, őket most felszólították, hogy késedelem nélkül tegyenek ennek eleget. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az EP-képviselők döntő többsége támogatta, hogy a nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam minél hamarabb ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. 500 képviselő szavazott a javaslatra, 91 ellene és 50 tartózkodott. A többségbe nem tartoztak bele a fideszesek, ők tartózkodtak

– írja az Eurologus.

Az Európa Tanács nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményét, azaz az Isztambuli Egyezményt 2011-ben fogadták el, az Unió pedig 2017 júniusában írta alá. Ez az első ilyen jellegű nemzetközi megállapodás a nők védelmében: az ezt ratifikáló államoknak átfogó, jogilag kötelező érvényű normákat kell követniük a nemen alapuló erőszak megelőzésére, az áldozatok védelmére és az elkövetők megbüntetésére. Jelenleg hét uniós tagállam, Magyarország, Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Szlovákia és az Egyesült Királyság nem ratifikálta, őket most felszólították, hogy késedelem nélkül tegyenek ennek eleget.

Összellenzéki határozati javaslat

Az MSZP később közleményben közölte: a párt kezdeményezésére összellenzéki támogatással határozati javaslatot nyújtanak be az Isztambuli Egyezményhez való halaszthatatlan csatlakozásról.

Az Orbán-kormány ismét szégyent hozott Magyarországra azzal, hogy külön az Európai Parlamentnek kellett felszólítania arra, hogy késedelem nélkül léptesse hatályba a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló Isztambuli Egyezményt. Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy az állam elsődleges feladata az, hogy megvédje a polgárait, mégis 5 éve hátat fordít a bántalmazott nőknek és gyerekeknek. A kormánynak ezért el kell számolnia mindenki felé, akit erőszak ért, hogy miért nem tett meg mindent a védelmükért

 – fogalmaztak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s