h i r d e t é s

A forróság mellé fülledtség is jár ma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A forróság mellé fülledtség is jár ma

2020. augusztus 03. - 05:55

 

A következő napokban egy front fog hullámozni, "táncolni" felettünk, illetve még egy légörvény is lesz a közelünkben. Csapadékosabbra, és valamivel hűvösebbre fordul időjárásunk.

Slelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon alakulhat ki záporeső, zivatar.

Délután a változó mennyiségű felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a Dunántúlon, északon és a főváros térségében alakulhat ki záporeső, zivatar. A délkeleti szél mérsékelt lesz. 27, 32 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is kánikulai nap vár ránk. A meleg mellett már a fülledtség is terhel, nehezen lehet elviselni a tartós igénybevételt! - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn kissé tovább fokozódik a kánikula, ami komoly megterhelést jelent szervezetére. Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor napközben fáradtság- és tompaságérzetet tapasztalhat, az összpontosító-képessége is romolhat.

Helyenként az éjszakák sem hoznak megfelelő felfrissülést, főleg a nagyvárosokban lehet jellemző az alvászavar. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás is többeknél felléphet, a déli órákat hűvös helyen töltve azonban kivédheti ezeket a tüneteket.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket.

Szabadtéri tevékenységek: A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély!  Különösen a gyerekek veszélyeztetettek és az idősek, rájuk különösen figyeljen oda! A hőségben igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni.

UV-sugárzás: A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket meghaladó, vagyis nagyon erős UV-sugárzás várható! Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 30-as faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét! A napszúrás veszélye is fennáll, jó, ha van a fején könnyű sapka, kalap, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzunk! A kisgyerekre, idősekre a szokottnál is körültekintőbben figyeljen, emellett nem szabad elfelejteni, hogy a vízpartokon fokozódik a bőrt érő sugárzás-dózis!

Pollen: A pollenszint is tovább emelkedik, a nagy melegben fokozott a növények pollenszórása. Jelenleg a csalánfélék mellett a pázsitfűfélék okozzák a legtöbb panaszt, az allergiások egész nap kerüljék a mezőket, réteket, és lehetőleg gyakrabban mossanak hajat! A parlagfű pollenje is megjelent a levegőben! 

Közlekedés: A közlekedésben a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s