fbpx A gazdagok nagyon jól, a leginkább rászorulók a legrosszabbul járnak a családi adó-visszatérítéssel | CIVILHETES

h i r d e t é s

A gazdagok nagyon jól, a leginkább rászorulók a legrosszabbul járnak a családi adó-visszatérítéssel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A gazdagok nagyon jól, a leginkább rászorulók a legrosszabbul járnak a családi adó-visszatérítéssel

2021. október 18. - 09:15

 

Körülbelül 1,9 millió, legalább egy gyermeket nevelő szülő kapja vissza jövőre a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját (szja). Ezzel az intézkedéssel azonban az alacsony jövedelemmel rendelkező családok nem sokat nyernek, míg az átlagon felül keresők rendkívül jól járnak. 

A jövőre beígért családi adó-visszatérítés csak még tovább mélyíti a tehetősebb és a rászoruló családok között húzódó szakadékot. Előfordul majd ugyanis, hogy mindkét szülő megkapja a maximális szja-visszatérítést februárban - ami összesen több mint 1,6 millió forintot jelent -, míg a leginkább rászorulók alig kapnak plusz pénzt, ha egyáltalán kapnak - mutatott rá cikkében a 24.hu.

Mint írták, egy háromgyerekes szülő eleve jogosult havi 99 ezer forint családi kedvezményre, amely évente több mint nettó 1,1 millió forint pluszt jelent neki. Emellett jövőre ő is, és dolgozó szülőtársa is megkaphatja az szja-visszatérítést, amely fejenként maximum 809 ezer forint lehet - ez a felső határ viszont csak egy jól fizető állással válik elérhetővé. A minimálbérért robotoló, valamint az egyedülálló szülők - akik jobban rászorulnának ezekre a plusz juttatásokra - közel sem járnak ilyen jól.

A leginkább rászorulók járnak a legrosszabbul

A portál egyik olvasója arról számolt be, hogy elvált szülőként egyedül neveli két iskolás korú gyermekét, és a volt férjtől mindössze havi 25 ezer forint gyerektartás érkezik, további támogatásra nem számíthat a gyerekek apjától. Az édesanyának havi bruttó 450 ezer forintos jövedelme van, a két gyereke után pedig havi 40 ezer forint családi kedvezményt tud érvényesíteni, így havi 27,5 ezer forint szja-t fizet. Ezek alapján ő jövőre 329 ezer forint adó-visszatérítést fog kapni februárban - ez mindössze 40 százaléka a maximálisan elérhető összegnek.

Ám ha ez az anya csak havi bruttó 266 ezer forintot keresne, akkor még ennyi szja-visszatérítésre sem számíthatna, a családi kedvezmény érvényesítése után ugyanis már nem maradna fizetendő szja-ja. Egy olyan egyedülálló szülő pedig, aki még ennyit sem keres, nemcsak a jövő évi szja-visszatérítéstől esik el, hanem még a két gyerekre járó családi kedvezményt sem tudja maximálisan érvényesíteni. A probléma tehát az, hogy minél kevesebb egy család bevétele, annál kisebb az említett plusz juttatások mértéke is, hiába lenne éppen ezeknek az embereknek a legnagyobb szükségük a pénzre. (Házipatika)


 

Kommentek

h i r d e t é s