h i r d e t é s

A háborús veszélyhelyzetet meghosszabbítására készül az Orbán-kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A háborús veszélyhelyzetet meghosszabbítására készül az Orbán-kormány

2023. március 21. - 06:09

180 nappal.

Orbán Viktor bejelentett, 2022. máj. 24-én - Forrás: Hír TV/Youtube

Újabb 180 nappal hosszabbítaná meg a kormány az ukrajnai háború miatt bevezetett veszélyhelyzetet – derül ki egy társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezetből, amit a 444.hu vett észre

Legutóbb tavaly november végén hosszabbították meg a különleges jogrendet, akkor júniusig. (24.hu)

 

A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok
54. cikk *

(1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása - a II. és a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk (2)-(6) bekezdésében megállapított alapvető jogok kivételével - felfüggeszthető vagy az I. cikk (3) bekezdése szerinti mértéken túl korlátozható.

(2) Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható.

(3) A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn.

(4) A különleges jogrendben alkalmazandó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg. *

A veszélyhelyzet
53. cikk *

(1) * A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

(2) A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

(3) A Kormány (2) bekezdés szerinti rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a Kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

(4) A Kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.