h i r d e t é s

A hallgatás ára?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A hallgatás ára?

2016. július 05. - 09:49
0 komment

 

Újabb rejtélyes esetekre derült fény a kecskeméti helyi FIDESZ család ügyeiben - Hugyecz Zoltán írása.

Újabb rejtélyes esetekre derült fény a kecskeméti helyi FIDESZ család ügyeiben: az MNB kecskeméti PADMA alapítványa összességében több mint 9 millió forintos szerződéseket kötött a városi TV-vel és a helyi média más szereplőivel − így már érthető, a helyi média miért hallgatja el a kecskemétiek elől a valóságot, illetve a mindannyiunkat foglalkoztató, de a polgármester asszonyra nézve botrányos eseteket. Emellett fény derült arra is, hogy az MNB kecskeméti alapítványa, melynek kuratóriumi elnöke  Varga László nyugalmazott református lelkész, folyamatos szerződéssel támogatja a a Dunamelléki Református Egyházkerületet is.

Egy közérdekű adatigénylést követően a birtokomba jutott Matolcsy György kecskeméti alapítványának, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványnak (PADMA) az ötmillió forint alatti megbízásai, illetve kifizetései − mint ismeretes, a Szemerey-rokon Matolcsyék korábban csak az ötmillió forint feletti szerződéseket hozták nyilvánosságra.

Áttanulmányozva a szerződéseket, illetve a kifizetések listáját, érdekes összefüggésekre bukkanhatunk, és magyarázatot kaphatunk például arra, hogy a helyi média ugyan miért nem teszi a dolgát, miért nem tudósít a kecskemétieket foglalkoztató ügyekről, még ha azok sajnos egyre többször a polgármester, illetve a Matolcsy-unokatestvér körüli botrányokról szólnak.

Megvásárolt hely média?

A helyi médiában nem foglalkoznak például az egyetem körüli botrányokkal: feltűnően nem érdekel senkit, miért áll az építkezés, holott az Indexen lévő mai nyilatkozatban is a 2017-es évet jelölte meg a rektor, mint az átadás lehetséges időpontját. Ez minden kecskeméti számára nyilvánvaló, hogy igencsak nehezen tartható, tekintettel a közbeszerzésekre és a kivitelezésre.

Nos, a hallgatás oka ott fekszik a PADMA ötmillió forint alatti megbízásainak listáján: a kecskeméti média eddig összesen több mint 9 millió forint közpénzt kapott az MNB-alapítványától, és ez az összeg természetesen nem tartalmazza a botrányos vizes vb-film 56 millió forintos költségét melyet közvetlen ez önkormányzattól kapott:

  • A Kecskeméti Városi Televízió Kft. egyszer kapott 610 ezer Ft+áfát, 2015-ben.
  • A Gong Rádió Kft. kapott 3 millió Ft+áfát, ugyancsak 2015-ben.
  • A Kecskeméti Városi Televízió Kft. másodjára már 4 millió 960 ezer forint+áfát kapott. Természetesen ezt már 2016-ban.
  • Mindezeken felül pedig a keol.hu internetes oldalt szerkesztő Hír-Adó Bt. is kapott havi 50 ezer, a mai napig összesen 700 ezer forint+áfa összeget.

Így már érthető, hogy a helyi média miért nem foglalkozik a polgármester számára kínos ügyekkel, miért csak a Szemerey-propagandát sugározzák reggeltől estig, miközben elhallgatják a valóságot. Erre jó példa a mai napon a keol.hu internetes oldalon megjelent bejegyzés is.

http://keol.hu/kecskemet/juliustol-negy-karral-kezdi-meg-mukodeset-a-kecskemeti-egyetem

És amivel nem foglalkoznak: Furcsa plakátok Kecskeméten.

Csak a reformátusok kapnak támogatást?

A helyi média hallgatásának megvásárlásán túl van még egy érdekes tétel a PADMA ötmillió forint alatti kifizetéseinek listáján. Nevezetesen, hogy 2014 májusától kezdve a PADMA folyamatos kifizetést vállalt a Dunamelléki Református Egyházkerület mobiltelefonjainak számláira. Vagyis lényegében a PADMA fizeti az egyházkerület egyes magánszemélyeinek mobilszámláit és forgalmi költségeit.

Hogy milyen alapon nyújt a PADMA ilyen támogatást és szolgáltatást kérdéses, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a PADMA kuratóriumának elnöke az a Varga László nyugalmazott református lelkész, aki korábban a helyi lelkészi hivatal vezetője volt. Vagyis a kuratórium elnökeként maga nyújt támogatást saját egykori felekezetének?

Magam egyébként fontosnak tartom a különböző vallási közösségek, felekezetek támogatását. Ám Kecskemét alapvetően katolikus város, csak a második legnagyobb gyülekezet a református tudtommal. Vajon miért nem ad a református lelkész által vezetett, közpénzen működtetett alapítvány támogatást a katolikusoknak is? Vajon nem felháborító-e, hogy a helyi református egyház a mi pénzünkből, azaz közpénzből kap támogatást csak azért, mert a PADMA kuratóriumának elnöke református lelkész volt, míg más vallásokról valahogy elfeledkeztek?

Így már érthető, hogy hogyan fejleszthetik a helyi reformátusok a tulajdonukban lévő épületeket állami és önkormányzati pénzekből, míg Kecskemét ikonikus temploma, a Nagytemplom a főtéren omladozik.

A kecskemétiek joggal várnak válaszokat ezekre az igazságtalanságokra − még akkor is, ha a helyi FIDESZ családnak és a polgármesternek kényelmesebb a hallgatás, és a jelek szerint ezért még milliókat fizet is.

hugyeczzoltanblogja.blog.hu


 

h i r d e t é s