h i r d e t é s

A Harvard kutatói megkerülték a kémia törvényeit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Harvard kutatói megkerülték a kémia törvényeit

2018. május 13. - 09:29

 

A Harvard Egyetem kutatói lézerek segítségével formáltak két különálló atomot molekulává úgy, hogy ahhoz semmilyen kémiai reakció nem kellett.

Forrás: iflscience.com

A Harvard Egytem kutatóinak a világon elsőként sikerült kontrollált körülmények között arra bírniuk két önálló atomot, hogy molekulává álljanak össze – számolt be róla az IFLScience

A természetben ilyesmi gyakran előfordul, ám ehhez valamilyen kémiai reakcióra van szükség. 

Ehhez képest az amerikai tudósoknak kémiai rekació nélkül sikerült molekulát létrehozniuk. Mindez azonban nem volt könnyű: lézerek segítségével lelassították, így gyakorlatilag az abszolút nulla fok közeli állapotba hűtötték a nátrium és a cézium atomot, majd egymáshoz közelítve molekulává formálták őket.

Az állapot nem tartott sokáig, de az eredmény azt jelenti, hogy a technológia és az eljárás már készen áll ahhoz, hogy legközelebb megismételjék a dolgot. A következő lépcsőfok, hogy a molekula tovább "életben maradjon", ami már jóval nagyobb kihívásnak tűnik.

A választás azonban nem véletlenül esett erre a két atomra, a tulajdonságuk alapján ugyanis jó eséllyel lehet majd belőlük kvantumbit (qubit), amely a kvantumszámítógépek legkisebb egységét jelenti. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s