h i r d e t é s

A hazai ingatlanközvetítés megreformálását célozza meg a RockHome

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A hazai ingatlanközvetítés megreformálását célozza meg a RockHome

2018. november 14. - 12:33

 

Élményalapú képzéssel, egyedi IT-megoldásokkal és a közösségi médiában rejlő lehetőségekre építve lép piacra a Kövesdi Marcell és Oszkó Péter által alapított RockHome ingatlanügynökség, amely mihamarabb országos ingatlanközvetítői hálózat kiépítését tervezi. 

Illusztráció: magyaridok.hu Fotó: Havran Zoltán

Céljuk a hazai ingatlanközvetítés megreformálása annak érdekében, hogy valóban hozzáadott értéket nyújthassanak a vevőknek és az eladóknak egyaránt. 

Hogy minderre nagy szükség van, mi sem jelzi jobban, hogy az ingatlanközvetítők szerepe és súlya az elmúlt években folyamatosan csökkent a magyar piacon. Miközben például Franciaországban az ingatlanok 80 százalékát, az Egyesült Államokban pedig 90 százalékát közvetítők értékesítik, addig itthon 2018-ban ez az arány már csak 30-35% volt. A magyarhoz hasonló piacon, például Csehországban az irodák jutaléka 3-6 százalék, és ők értékesítik az ingatlanok 70 százalékát, Ausztriában ugyanez az arány 80 százalék feletti, a jutalék pedig 4-6% között mozog.

Az ingatlanügynökség két alapítója: Kövesdi Marcell a Házbank ügyvezető igazgatójaként több évtizedes ingatlanos tapasztalatát hozta csapatával együtt, míg az Oszkó Péterhez tartozó OXO Properties kockázati befektetőként szállt be az ingatlanközvetítésbe. 

A piac robbanásszerű növekedése nemcsak az általános ingatlanbefektetésnek kedvez, hanem kiváló lehetőséget kínál a támogató szolgáltatások fejlesztésére is

– mondta el Oszkó. Mindkettőjüket személyes tapasztalatok is motiválták az együttműködésben, hiszen eladóként és vevőként egyaránt ráláttak a hazai ingatlanértékesítés folyamatának problémás pontjaira. 

A most induló ügynökséggel ezekre szeretnének hatékony, Magyarországon úttörőnek számító megoldásokat kínálni, amihez folyamatosan keresik partnereket, és a nagyobb irodák mellett a független közvetítőket is tárt kapukkal várják. 

Nem pusztán franchise-t, hanem erős szakmai közösséget akarnak építeni minőségi munkavégzést biztosító háttérrel, kiterjedt kapcsolatrendszerrel és élményalapú oktatással – hangsúlyozta Kövesdi Marcell.

Az elmúlt 10 évben óriási hullámvasúton volt az ingatlanpiac, hiszen 2008 és 2014 között a gazdasági válság hatására 35%-al csökkent az ingatlanok reálértéke és az éves ingatlan tranzakció szám is lecsökkent a korábbi 150.000-ről 90.000–re, míg 2014-től kezdődően nagyot ugorva a piac három év alatt elérte a korábbi 150.000-es tranzakciószámot, esetenként akár 40-50% áremelkedés mellett.

A Rock Home egy év alatt mintegy 5.800 ingatlan adásvételét tervezi lebonyolítani, 3,5 százalékos, összesen 2,5 milliárd forint összegű jutalékért. A cég várakozásai szerint a következő egy évben a lakossági ingatlaneladások száma 3 százalékkal nő és eléri a 155.00 eladott ingatlant.

Kövesdi Marcell szerint egy jól képzett ingatlanos óriási hozzáadott értéket adhat, amit számszerűsíteni is lehet, hiszen, ha jól végzi a dolgát, jóval magasabb áron kelhet el az ingatlan. Ehhez viszont okosabb, gyorsabb és személyesebb szakmai munkára van szükség.

A nemzetközi gyakorlatot követve papírmentes irodák létrehozásával teszi gyorsabbá és kényelmesebbé az értékesítést a RockHome. Minden munkatárs tabletet, így a szerződések, nyilatkozatok elektronikusan készülnek és írják őket alá, a közvetítő táblagépen veszi fel a hirdetéseket a helyszínen, az alaprajzok pedig az applikáción keresztül akár 6 perc alatt is elkészíthetők. Az árazás szintén elektronikusan történik, és az eladás során az ármaximalizálás jelenti a fő prioritást. 

A közvetítők képzése szintén a legjobb külföldi gyakorlatok alapján fog történni. Nagy figyelmet fognak fordítani a személyes interakciók fejlesztésére, valódi élethelyzetek szimulációjára, a hatékony kommunikációra. A képzés lexikális részét saját fejlesztésű szoftver biztosítja, amely login kérdések formájában tartja frissen a kollégák ismereteit.

Akárhányszor belépnek a Rock Home ügyviteli rendszerébe, három, valós helyzetet idéző kérdés teszteli őket - hiszen bármikor megkérdezheti például egy ügyfél, hogy hány százalék az illeték. A rendszer algoritmusa a válaszolóra szabja az oktatási anyagokat, így ki-ki a gyengébb területének megfelelően részesül extra oktatásban, legyen szó műszaki, jogi vagy lokális kérdésekről. 

Az értékesítők szakmai Facebook-profiljukkal már az első találkozás után online síkra is kiterjesztik a kapcsolatot az ügyféllel, így amellett, hogy Messengeren bármikor elérhetőek, rendszeresen meg tudják osztani a későbbiekben a Rock Home ingatlanpiacról írt könnyedebb cikkeit is. Magyarországon több mint 5 millióan aktívak a közösségi médiában és átlagosan napi másfél órát töltenek a Facebookon. 


 

h i r d e t é s