h i r d e t é s

A híroldalak elátvolításával fenyegetőzik a világ legnagyobb álhírelosztója

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A híroldalak elátvolításával fenyegetőzik a világ legnagyobb álhírelosztója

2022. december 06. - 07:16

Egy új amerikai törvényjavaslat szerint a Facebooknak nagyobb arányban kéne osztoznia a bevételein az amerikai hírszájtokkal, de inkább zsarolásba kezdett.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A sajtótermékek tartalmának eltávolításával fenyegetőzik a világ legnagyobb álhírterjesztő központja, a Facebook azután, hogy Amy Klobuchar demokrata szenátor, 2020-as elnökjelölt-jelölt beterjesztette a JCPA (Journalism Competition and Preservation Act - kb. az újságírói verseny megőrzéséről) névre keresztelt törvényjavaslatát, amely lényegében megerősítené a hagyományos médiavállalatok kollektív alkupozícióit a Facebookkal szemben, és aminek elfogadását mindkét amerikai párt támogatja.

Az új törvény szerint a médiavállalatok kollektív szerződést köthetnének a nem kis részben ezen vállalatok által termelt tartalom újracsomagolásából élő Facebokkal a Facebook ebből származó bevételeinek arányosabb felosztásáról. Erre válaszul a világ legnagyobb közösségi oldalának Mark Zuckerberg legújabb őrülete, a Metaverzum után Metára keresztelt anyavállalata most azzal fenyegetőzik, hogy a maradék ellenőrzött hírtartalmat is eltávolítja oldalairól, még nagyobb teret adva az ott amúgy is mindent elárasztó pletykáknak, találgatásoknak, direkt eltorzított álhíreknek, információs hadműveleteknek és mindenféle állami propagandának.

"Ha a törvényhozás elfogadja ezt a félreértésen alapuló törvényt a nemzetbiztonsági törvényalkotási programjában, akkor kénytelenek leszünk megfontolni a hírek eltávolítását az oldalainkról" - közölte Andy Stone, a cég szóvivője, aki félreértés alatt arra gondol, hogy a Meta szerint ők valójában jót tesznek a hírszájtokkal, mert forgalmat terelnek rájuk. Ez amúgy részben igaz, a Facebook valóban terel forgalmat a hírszájtokra, ugyanakkor egyrészt minden rendelkezésre álló statisztika alapján teljes mértékben eltéríti a reklámköltéseket, másrészt kénye-kedve szerint változtatgatja saját algoritmusát, olykor, például pont választások idején korlátozva a hírszájtok elérését - miközben az álhírek terjedésének problémájára rendkívül lassan, évek alatt kezdett egyáltalán reagálni. (444.hu)