h i r d e t é s

A honfoglalástól a növekedési bankig - A Szemerey és a Matolcsy család

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

A honfoglalástól a növekedési bankig - A Szemerey és a Matolcsy család

2016. április 27. - 11:12
0 komment

A közpénztemető jegybanki alapítványok kiperelt dokumentumai kapcsán a legnagyobb nyertesként emlegetett Szemerey Tamás nagyvállalkozó érdekeltségeit, illetve a releváns rokoni szálakat göngyölítette fel a Világgazdaság.

„A rendszerváltás óta sosem akkor jutottam igazán előbbre, amikor a Fidesz volt hatalmon” – állította egy interjúban Szemerey Tamás milliárdos vállalkozó 2012-ben. Igaz, azt azért nem állította, hogy hátráltatná népes kormányközeli rokonsága. A családfát egyenesen Huba vezérig visszavezető família legsikeresebb vállalkozója karrierjét kétségtelenül a rendszerváltás előtt kezdte, és még a Bajnai-kormány idején bukkant fel a milliárdosok toplistáján, de az Orbán-kormányok alatt sem kopott meg a befolyása. Sőt. Mindenekelőtt bankárrá avanzsált, a BanKonzulton keresztül megszerezve a később NHB Növekedési Hitel Bankra keresztelt pénzintézetet. Az anyai ági unokatestvére, Matolcsy György Huba jegybankelnök által feltalált növekedési hitel terítésében is részt vesz; a kuncsaftok közé pedig olykor a rokonságból is bekeveredik egy-egy. Az NHB kölcsönt nyújtott például tavaly 162 millió forint erejéig a Balaton Bútor Kft.-nek, amelyet a jegybankelnök egyik fia, Matolcsy Ádám vett meg a Fotextől. (Az MNB-elnök másik fia, Máté Huba a bankszektor felé orientálódott: elemzőnek állt az állam által visszavásárolt és a jegybank által felügyelt MKB-hez.) Nem tudni, a rokonság számított-e, de a nagyvállalkozó felesége ugyancsak fontos pozíciókat kapott a jegybank által létrehozott alapítványi-céghálós közpénztemetőben.

Szemerey Tamás már jóval a kormánybarát médiát felforgató oligarchaháború előtt pozíciót foglalt a médiában is. Költséget nem kímélve a hatodik leglátogatottabb tartalomszolgáltatóvá futtatta fel a Vs.hu-t, bár miután kitört a botrány a jegybanki finanszírozás miatt, tagadta, hogy köze volna a Vs.hu-t kiadó New Wave Production Kft.-hez. Korábban nem tiltakozott, amikor a sajtóhírek a csehországi Bawaco Invest s. r. o.-n keresztül kötötték hozzá a New Wave-et. Energia-, villamosgép-ipari és ingatlanvállalkozóként a magyar üzletemberek toplistáján néhány éve 11 milliárd forint becsült vagyonnal jegyezték Szemerey Tamást, de érdekeltségei már akkor is túlnyúltak a határokon. A régióbeli cégeken kívül beszállt például nigériai erőmű-beruházásba és közös kínai–magyar vállalkozásokba is.

Testvére, Zoltán ugyancsak kiterjedt cégbirodalmat épített, némelykor a fivérrel közösen. Szemerey Zoltán leginkább a Magyar–Amerikai Vállalkozási Alap vezetőjeként ismert, ez 60 millió dollár felett diszponált. Pénzügyi befektetőként cégeket vásárolt fel, amelyeken aztán feljavítás után több-kevesebb sikerrel túladott. Utána a mezőgazdaság felé fordult, ma több ezer hektáron gazdálkodó nagyvállalkozóként tartják számon. A kapcsolat a következő generációval se rossz, Szemerey Zoltán egyik fia, Bertalan az NHB felügyelőbizottsági tagja.

 

Egészen más pályán, a fuvarbizniszben futott be Szemerey Tamás apai ági unokatestvére, Lóránd. A Szemerey Transport Zrt.-vel 12 milliárd forint éves árbevételig jutott, de a csődtől menekülve végül egyesült a piacvezető Wáberer György szállítmányozó társaságával. A Szemereyek nemcsak az üzletágak sokaságában szereztek pozíciókat, hanem az ország egyes területein is. Az unokatestvérek közül Kecskeméten erős bástya Szemerey Szabolcs, aki szóba jött az eddigi legnagyobb, 15 milliárd forintos felsőoktatási projekt kapcsán. A jegybanki alapítványok által finanszírozott egyetemi építkezésre gründolt cég vezérigazgatójaként. Felesége, Klaudia a kecskeméti polgármester, akit Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként a gépjárműipar fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá nevezett ki.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fél tucat alapítványánál csak egy Szemerey van, a nagyvállalkozó Szemerey Tamás felesége, Szemerey Gabriella. Ő pont a legfajsúlyosabb alapítványnál, a 60 milliárd forintos vagyonú Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnál igazgató, ahol a kuratórium elnöke a férje unokatestvére, Matolcsy György jegybankelnök. Utóbbi a 30 milliárdos vagyonú kecskeméti Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumában is tag.

Szemerey Gabriella igazgatósági tag további két, MNB-alapítványok által gründolt ingatlancégben, a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben és a Vörösmarty téri, egykor a Luxus Áruháznak is helyet adó épületet birtokló Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben. Alig két és fél hónapig a szintén az alapítványok által létrehozott Ferida Zrt. igazgatóságában is benne volt Szemerey Gabriella, ám január elején távozott, még azelőtt, hogy az alapítványok 20 milliárd forinttal feltőkésítették a céget. Állításuk szerint azzal a céllal, hogy abból külföldi befektetéseket hajtsanak végre – azt a Világgazdaság érdeklődésére tagadták, hogy az MKB Bank vételére az MNB által kijelölt két, a semmiből felbukkant magántőkealap egyikébe helyezett volna pénzt a Ferida.

Pedig Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a Világgazdaság információi szerint jól ismeri Jaksa Jánost, aki az MKB egyik vevőjelöltjének, a 31 milliárd forintos Metis magántőkealapnak gyűjt forrást. Ők ketten több rendezvényen is együtt szerepeltek, 2013 júniusában például a növekedési hitelprogramról szóló kerekasztal-beszélgetésen. Ennél is erősebb kapocsnak tűnik, hogy még gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterként Szemereyné intézte a Kecskemét Fejlesztéséért nevű kötvény ügyeit, amelynek kibocsátását Jaksa munkaadója, a Raiffeisen szervezte.

 

Zöld jelzést adott az Országgyűlés az átírt jegybanktörvénynek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok csak azon adataik kiadását tagadhatják meg, amelyeknek a nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a versenyképességüket. Ez is szerepel a parlament által tegnap másodjára módosított jegybanktörvényben, amelyet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke már alkotmányosnak ítélt. Az elsőre, március 1-jén elfogadott törvénymódosítást az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette, mivel az lehetővé tette volna az MNB-alapítványoknak, hogy eltitkolják adataikat. Ez kikerült a jogszabályból, belekerült viszont, hogy az alapítványokat az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Utóbbi már meg is kezdte ennek előkészítését – közölte tegnap az MTI-vel. Az MNB legalább többségi tulajdonában lévő kilenc társaság közül csak a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nek lehetnek konkurensei (ez vásárolhatja meg a bankok nem teljesítő kereskedelmi ingatlanportfólióját). A többi MNB-érdekeltség monopolhelyzetben van, hiszen például pénzt csak a jegybank nyomtathat, illetve verethet, a pénzügyi intézményeket is csak ő számolhatja fel, a Budapesti Értéktőzsdének nincs vetélytársa, és az elszámolásforgalmi intézményeknek sincs valódi alternatívájuk. A törvénymódosítás része maradt, hogy Matolcsy György MNB-elnök havi bruttó bére a jelenlegi közel 2,4 millió forintról 5 millióra, az alelnököké 4,5 millióra nő (Nagy Márton eddig 1,9 milliót, Gerhardt Ferenc és Windisch László 1,66 milliót keresett). A felügyelőbizottság elnöke, Papcsák Ferenc 1,2 millió helyett 3,5 milliót kap, a testület tagjai 800 ezer helyett  3 milliót, csakúgy mint a monetáris tanács eddig havi 1,4 millióban részesülő öt tagja.
 


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s