h i r d e t é s

A japán alap eltőzsdézte az emberek nyugdíját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A japán alap eltőzsdézte az emberek nyugdíját

2015. december 01. - 13:41
0 komment

 

Japán több pénzt veszített el nyáron, mint amennyi Magyarország éves bevétele.

Illusztráció - Fotó: nyugatijelen.hu

A japán kormány szóvivője szerint a tokiói tőzsde a korábbi megingás után újra magára talált - írja a VS.hu.

A japán állami nyugdíjalap csaknem 60 milliárd eurónak megfelelő összeget veszített a tőzsdei árfolyamok zuhanása miatt a nyáron. Ennyi pénz 18,6 ezer milliárd forintnak felel meg, ami majdnem kétezer milliárd forinttal több, mint a 2015-ös magyar költségvetés előre kalkulált bevétele (16,3 ezer milliárd forint).

A világ legnagyobb, mintegy 1000 milliárd eurónak megfelelő összeggel gazdálkodó nyugdíjalapjánál tavaly döntöttek úgy, hogy fokozatosan 25-ről 50 százalékra növelik a részvények arányát.

Szuga Josihide kormányszóvivő az adatokat kommentálva hangsúlyozta, hogy a piacok a nyár végi turbulencia óta magukra találtak. A tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei újból emelkedőben van a július-szeptember között elszenvedett 14 százalékos esés után.

A japán államadósság már most a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 250 százalékát teszi ki, a helyzetet pedig a nyugdíjba vonulók egyre növekvő száma tovább súlyosbítja. A japán népesség mintegy negyede 65 évesnél idősebb, ez az arány 2060-ra várhatóan 40 százalékra nő.

 

vs.hu


 

h i r d e t é s