h i r d e t é s

A Jobbik számára "egyértelműen kínos" a szerencsi eredmény

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A Jobbik számára "egyértelműen kínos" a szerencsi eredmény

2020. október 13. - 06:22

Eltérően értékelik az elemzők a szerencsi időközi választás eredményét. Abban azonban egyetértenek, hogy az ellenzéki jelölttel nem sikerült elég szavazót megszólítani.

Forrás: gondola.hu

A XXI. Század Intézet elemzője szerint ebből az látszik, hogy az összefogás elhibázott stratégia a kormánypárttal szemben. A Political Capital választási szakértője viszont nem lát más esélyt az ellenzék számára 2022-ben, mint a közös jelöltek állítása. Kérdés, hogy mennyire lesz eredményes a jelölt, előválasztás nélkül. - írja az atv.hu

Az ATV reggeli műsorában, a Startban a szerencsi időközi választás eredményeit a Publicus Intézet vezetője úgy értékelte: "egyik jelölt sem teljesített sem alul sem felül, az eredmény kvázi determinisztikusan meg volt írva a választókerületben". Az elemző szerint az ellenzék nem tett meg mindent a közös jelölt sikeréért, ami akár a 2022-es országgyűlési választásokra nézve is fontos tanulság lehet. Pulai András úgy látja, "az ellenzéki oldalnak nem sikerült megtalálni a jelölt legitimitását, és nem sikerült lebontani a korlátosságát sem, ami a szakértő szerint az előválasztás elmaradására is visszavezethető".

A XXI. Század Intézet vezető elemzője már az ATV Híradónak azt mondta: "a szerencsi több szempontból is hatalmas győzelem a Fidesznek". Ő a kormánypárt hatalmának bebetonozását látja az eredményben. Deák Dániel hozzátette: "világosan látszik, hogy az összefogás önmagában nem hoz plusz szavazókat az ellenzék számára".

Az elemző szerint az eredmény támpont lehet arra nézve, hogy melyik pártra mekkora hangsúly helyeződik az összefogásban. 

A borsodi bukás alapján Deák szerint például az is előfordulhat, hogy a Jobbik sokkal kisebb szerepet kap majd a 2022-es ellenzéki együttműködésben. "Ez az eredmény tehát a Jobbik számára egyértelműen kínos, innentől ugyanis nem tudnak azzal érvelni, hogy az ő jelöltjeikkel a vidéki településeken nyerni lehet" – vélekedett az elemző.

Az híradónknak nyilatkozó választási szakértő viszont úgy látja, a közös jelöltállítás az ellenzék egyetlen esélye 2022-ben. De még így is számtalan további kérdésre kell választ találniuk a következő másfél évben. László Róbert szerint ugyanis dilemma lehet például, hogy hány közös lista legyen; hogyan válasszák ki a miniszterelnök-jelöltet; vagy legyenek-e előválasztások – sorolta a felmerülő kérdéseket a Political Capital választási szakértője. Ezeket a kérdésekre ugyanis az elkövetkezendőkben megoldást kell találni.

László Róbert egyébként kevésbé látja irányadónak az időközi választások eredményét. Egyszerűen azért, mert ilyenkor általában kevesebben mennek el szavazni, mint az általános voksoláson. (atv.hu)


h i r d e t é s

Clicky