h i r d e t é s

A jobbikosok harmada, a baloldaliak közel fele átszavazna

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A jobbikosok harmada, a baloldaliak közel fele átszavazna

2018. április 04. - 09:07

 

A jobbikosok egyharmada átszavazna egy baloldali jelöltre, ha a balosnak esélye lenne nyerni a választókerületben, még akkor is, ha saját pártjának jelöltje is ott szerepel a szavazólapon.

A kép illusztráció

A baloldali, középen lévő ellenzéki szavazók még elszántabbak: 43 százalékuk átszavazna a győzelemre esélyes jobbikos jelöltre. A párt nélküli szavazók egy részét is részvételre sarkallja a leginkább esélyes jelölt megnevezése – 22 százalékuk felsorakozna a Jobbik, 29 százalék a baloldal színeiben induló politikus mögé.

Az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézet február után is márciusban is megkérdezte a baloldali és párt nélküli szavazókat arról, hogy mit tennének egy olyan választási helyzetben, ahol a Jobbik jelöltje a legesélyesebb ellenzéki induló.

A Médián friss felmérése azt is bizonyította, hogy a kormányváltást akaró magyar szavazók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára. És akkor nézzük, mit gondolnak az ellenzéki szavazó magyarok a választás előtt nem sokkal az átszavazásról?

Amennyiben egy baloldali, MSZP-Párbeszédhez vagy DK-hoz tartozó jelöltről azt jeleznék a felmérések, hogy ő a legerősebb ellenzéki, akkor a Jobbik híveinek 31 százaléka elpártolna a saját jelöltjétől és az esélyesre voksolna. 

A DK és az MSZP táborában szinte mindenki felsorakozik az esélyes baloldali jelölt mögé, csak 3-4 százaléknyian vannak, akik bizonytalankodnak. Az LMP tábora kisebb mértékben szavaz át, de a múltkori 29 százalékról 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik baloldali jelölt felé fordulnak, ha neki nagyobb esélye van győzni, mint a sajátjuknak.

A párt nélküliek körében nem voltak látványos változások, februárban 26, most 29 százalék utalt arra, hogy az esélyes baloldali ellenzéki jelölt nevének hallatán, elmegy rá voksolni: Ez a hír a Fidesz mögé is vinne párt nélkülieket, bár jóval kevesebben, 10 százaléknyian mozdulnának a kormánypárti jelölt felé.

Ha a kutatások szerint a Jobbik jelöltje tudná legyőzni a kormánypárt színeiben induló személyt, akkor a többi ellenzéki párt támogatóinak 43 százaléka átszavazna erre a jelöltre. Ebben a körben is nagymértékben nőtt a taktikusan szavazók csoportja, egy hónapja még csak 26 százaléknyian voltak.

index.hu


 

h i r d e t é s