h i r d e t é s

A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete közleménye

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Kisemmizettek Érdekvédelmi Egyesülete közleménye

2018. február 18. - 09:19

 

A mai napig elmaradt az igazságos tulajdonrendezés

A Kisemmizettek Emléknapja, mely a hírhedt 4.1952.Tvr., azaz Törvényerejű Rendelet az 1952.II.17-i hatályba lépése okán került erre a napra, az eddig hazánkban még elmaradt igazságos tulajdonrendezés témaköréhez kapcsolódik, mely témakör két vonatkozásban egészen biztosan a legnagyobbnak mondható ma országunkban.
Az egyik, hogy a legnagyobb népességet érinti, közel 6 millió magyar az, akit az államosításnak nevezett kifosztásokkal kisemmiztek e Tvr. hatályba lépése után. Ezen szám alatt a tulajdonuktól megfosztottakat, és azok örököseit kell érteni.
Másrészről meg jól látható, a "rendszerváltozás" után regnált ill. regnáló kormányok ezt a kérdést, az igazságos, jogállami normáknak megfelelő tulajdonrendezést tartják a legnagyobb tabutémának, melyről ezért gyakorlatilag mindenütt tilos beszélni.
Egy ilyen hír kapcsán a kapcsolódó szempontok felemlítése is korlátozott, olyan alapvető összefüggéseket is csak röviden említünk, hogy az ország fokozatos lemaradása az EU közösségben összefügg az igazságos tulajdonrendezés elmaradásával, de annyit mindenképpen szükséges megjegyezni, ez az Emléknap nemigen hasonlítható a többi emléknaphoz, azért, mert nem egy múltbéli lezárt eseményről van szó, melynek ne lennének következményei.
A jelenre és jövőre vonatkozó érvénye pedig az, hogy a tulajdoni igények nem évülnek el. Az igazságos tulajdonrendezést lehet húzni, halasztani, de a fentiek miatt megkerülni nem lehet.

KISE Elnökség

(OS)


 

h i r d e t é s