h i r d e t é s

A kocka el van vetve

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A kocka el van vetve

2017. augusztus 01. - 11:02

 

Alea iacta est (latinul, jelentése: „a kocka el van vetve”), szállóige, amelyet az ókori források szerint eredetileg Julius Caesar mondott Kr. e. 49. január 10-én, amikor seregével átlépte a Rubicon folyót. Más források szerint a mondat nem hangzott el, de ez most lényegtelen. 

Budapest, 2017. július 27. Tarlós István főpolgármester 2017. július 27-én tartott sajtótájékoztatóján egy „fakockát” mutat, amely a 3-as metró egyik szerelvényének ajtózárási problémáját okozhatta július 26-án. - MTI-fotó: Mohai Balázs

Az a bizonyos kocka a hét egyik "rejtélyes" esetének a főszereplője volt. A fővárosban, az utóbbi hónapokban több gond volt a hármas metró, felújított szerelvényeivel. Mikor már úgy tűnt, hogy sikerült a hibát elhárítani, jött a kocka, amelytől beragadt az egyik metró kocsi ajtaja. 

Uborkaszezon, hírhiány, nosza végig is futott az újabb "meghibásodásról" az eset a médiában. Számos elmélet látott napvilágot, több napig a vezető hírek egyike volt az a kocka, ami itt ugyan nem lett "elvetve", hanem  „csak” az ajtó alá szorult .

A fővárosi nagykutyák mind megszólaltak. A BKV vezérigazgatója csoda értelmes magyarázatot adott: "Az ajtó alatt egy fakocka volt beszorulva, és ez gátolta meg az ajtók normális becsukódását ezen a helyen. Ez a fakocka ez nem odaillő alkatrész volt, tehát ezt valaki vagy véletlenül, vagy szándékosan került oda ez a fakocka, ezt nem tudjuk kizárni, vizsgáljuk jelen pillanatban is, hogy kerülhetett oda ez az alkatrész. Amióta ezt eltávolították a mérnökök, az ajtó az működik."

Tarlós főpolgármester már mintha egyértelműen szabotázst emlegetett volna, lehet, hogy Matuska Szilveszter szelleme kísért a metróban: "Mintha oda öntötték volna. Ugye senki nem akarja azt mondani, ilyen kihullik véletlenül valaki zsebéből, és pont oda esik. Valaki elhelyezte két állomás között csúcsforgalomban." A főpolgi szerint biztosnak látszik  a szándékosság. Szerinte: „Az eset a közvélemény elbizonytalanítását is célozhatta, azt a látszatot keltve, hogy ismét valami baj van a felújított szerelvényekkel” 

Tessék ezt a szituációt elképzelni, zsúfolásig tele a kocsi, dől mindenkiről a víz -hiszen tudjuk a léggondit megspórolták -, valaki elkezd a lábak között kotorászni, a számára megmaradt pár négyzet centiméteres helyen, és elhelyezi a "merénylet" tárgyát. Olyan "életszerű" ez kérem. Biztosan férfi lehetett az illető, talán azt gondolták róla, hogy kukkoló, ezért nem volt feltűnő a mélyen elítélendő cselekedet. Persze a hölgyek szoknyája alá nézni sem úriemberhez méltó. De, az mégsem "szabotázs".

Ments Isten, hogy viccelődni mernék a kockával. Ott volt az tényszerűen bebizonyosodott. Valahogyan békerült az ajtó alá. 

Két napja egy újabb elmélet látott napvilágot. A zoom internetes portál szerint : "Aki járt már a járműtelephelyhez hasonló műhelyekben, tudja, hogy az ilyen apró anyagdarabok számos célra alkalmasak. Lehet támasztani, kiékelni, befogni, beszorítani a segítségükkel bármit. Például üzemen kívül, tárolás során ki lehet támasztani velük az ajtókat, hogy könnyebb legyen karbantartáskor, takarításkor kinyitni őket. Információink szerint éppen ilyen fadarabokat, bár valamivel nagyobbakat használnak erre a célra." Vagyis elképzelhető, hogy a fránya kocka, még a telephelyen kerülhetett a kocsiba.

Biztos, hogy a forróságban még újabb elméletek látnak napvilágot. Meg kell tölteni az oldalakat, tessék én is erről írok a közel 35 fokban. 

Számomra legtetszetősebb Horváth Csaba, szocialista frakcióvezető  felvetése volt az ATV-ben: "Meg kellene vizsgáltatni, hogy nincs-e rajta a fakockán Soros György DNS-e." 

Így jutottunk el a fegyverekkel hódító Julius Caesartól, Soros Györgyig, akinek a "tenyeréből esznek" a brüsszeli bürokraták. 

Az ominózus kocka egyszer még talán múzeumi tárgy is lesz. A látogatóknak úgy mutogatják, mint egy letűnt korszak egyik jelképes tárgyát. 

Címkék: 

 

h i r d e t é s